Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep mot barn:

UDI-tilsyn hos overgrepssiktet asylleder: - Ikke rutiner for håndtering av misbruk

Politiet sier at spørsmål om pålegg og tilsyn kan bli aktuelt for vitneavhør i saken.

SIKTET FOR OVERGREP: Asyllederen er nå under etterforskning for overgrep mot 15 barn. 
SIKTET FOR OVERGREP: Asyllederen er nå under etterforskning for overgrep mot 15 barn.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. februar ble en asylleder pågrepet og varetektsfengslet siktet for seksuelle handlinger mot 15 barn. Flere av dem skal være asylbarn, og flere under 10 år.

Overgrepene skal ha funnet sted fra 2013.

Mannen, som nå er løslatt fra varetekt, eier asylmottak for enslige mindreårige asylsøkere, men er ikke daglig leder. Han stiller seg uforstående til siktelsen, ifølge politiet og mannens forsvarer.

- Et sjokk

- Vi har hatt møter med personalet, og alle ansatte har fått den informasjonen vi har om saken. Det er menneskelig at vi håper at det som framgår av saken ikke har skjedd. Det er veldig uheldig og trist, sier daglig leder i mottaksselskapene.

- Kom saken som et sjokk?

- Ja, vi er forskjellige, noen tåler mer enn andre, men det var et sjokk. Dette er en trist sak uansett hvordan man snur og vender på det. Uansett om det ender med dom eller ikke for ham, er det en trist sak. Jeg er også preget av dette, sier den daglige lederen, som hevder at den overgrepssiktede mannen svært sjeldent har vært innom mottakene for enslige mindreårige.

- Bodde med foreldrene

Ifølge tilsynsrapporter Dagbladet har fått innsyn i, har ikke mottakene hvor den siktede mannen er deleier alltid forholdt seg til UDIs regelverk.

Det er ikke den overgrepssiktede mannen som har ansvar for den daglige driften av mottakene, ifølge UDI-dokumentene og daglig leder i selskapene.

Dagbladet erfarer at han likevel har hatt en sentral rolle i asylbarns liv i kommunnen. Personer som tidligere bodde på mottak for enslige mindreårige i kommunen, sier at de ofte hadde kontakt med mannen.

Personer som er knyttet til mottaksvirksomheten, sier at barna som skal være rammet av de angivelige overgrepene, bor på det desentraliserte mottaket i kommunen. Her bor asylbarn sammen med sine foreldre. Her skal den overgrepssiktede mannen ha hatt en mer sentral rolle i driften, ifølge Dagbladets opplysninger.

Ikke rutiner for misbruk
I oktober ble det ført tilsyn ved et nyetablert mottak med plass til 35 enslige mindreårige. Mottaket fikk til sammen seks pålegg. Dagbladet får opplyst fra UDI at det bor mellom 18-20 barn på mottaket i dag.

Mottaket hadde ikke tatt initiativ til fast samarbeid med politiet og hadde ikke skriftlige rutiner for håndtering av antatt eller faktisk omsorgssvikt og vold og misbruk.

UDI opplyser at mottak ofte kan få pålegg i oppstartsfasen. Det kan være at mottaket praktisk sett har rutiner på plass, men UDI krever skriftlige rutiner.

- Likevel har vi veldig fokus på at rutiner for omsorgsarbeid er på plass i oppstartsfasen, sier en rådgiver hos UDI.

Det framgår av UDIs tilsynsrapport at mottaket heller ikke hadde en medarbeider med hovedansvar for oppfølgingen av beboere som kan være utsatt for menneskehandel, vold i nære relasjoner, tvangsekteskap og barneekteskap i henhold til gjeldende regelverk fra UDI.

Dagbladet får opplyst fra UDI at mottaket har fulgt opp påleggene. Daglig leder sier at tilsynet ble gjennomført like etter oppstarten og at det er grunnen til at rutinen ikke var på plass da.

Ikke særkontakt

17. september i fjor fikk et av mottakene fire pålegg fra UDI, et av dem gjaldt særkontakter.

Mottaket har ikke gode nok rutiner på å forsikre seg om at alle enslige mindreårige vet hvem som er deres særkontakt, skrev UDI. En særkontakt skal ivareta den mindreåriges daglige omsorg, sikre at den enslige mindreårige får mulighet til å si sin mening og bli hørt i saker som angår ham eller henne.

Mottaket fulgte så opp pålegget i e-post til UDI og skrev at rutinene var på plass.

Daglig leder i mottaksselskapene svarer at pålegg alltid blir fulgt for å følge UDIs regelverk.

Aktuelt for vitneavhør

Politiadvokaten i det aktuelle politidistriktet sier at rapportene fra UDI ikke er en del av etterforskningen.

Imidlertid vil det bli aktuelt for politiet å ta opp slike forhold under vitneavhør, ifølge politiadvokaten, som holder kortene tett til brystet i saken.

- Vi har et mål om å bli ferdig med etterforskningen til rundt påsketider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media