UDI trenger penger og saksbehandlere

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil trenge et langt større budsjett neste år for å kunne å behandle det rekordstore antallet asylsøknader.

TRENGER MER PÅ BUDSJETTET: 
UDI-direktør Frode Forfang.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
TRENGER MER PÅ BUDSJETTET: UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi trenger en betydelig kapasitetsøkning, sier UDI-sjef Frode Forfang til NTB. Han vil imidlertid ikke gi noe tall på hvor mye penger eller hvor mange stillinger direktoratet ber om. Forfang er likevel klar på én ting:

- Det er ingen tvil om at saksbehandlingstiden i asylsaker vil øke i tiden som kommer, sier han.

Mandag kommer nye prognoser fra UDI over asylsøkere, sammen med de faktiske tallene for september.

Har utlyst stillinger Statsbudsjettet for 2016, som legges fram onsdag, er for lengst sendt til trykking, og mye var bestemt før flyktningkrisen for alvor nådde Norge. Men UDI er i kontinuerlig dialog med Justisdepartementet om hva som trengs for å kunne behandle alle asylsøknadene.

UDI har allerede utlyst flere saksbehandlerstillinger. Det er gjort for ikke å miste unødvendig tid, opplyser Forfang.

- Det vil ta tid å få på plass ny kapasitet. Det vil også ta tid før denne kapasiteten er hundre prosent produktiv, for vi får en stor andel uerfarne saksbehandlere, sier Forfang, som håper å ha nye saksbehandlere på plass fra 1. januar.

UDI leter også etter måter å frigjøre kapasitet på og vil samarbeide tettere med politiet for å unngå dobbeltarbeid. Tolker er en potensiell flaskehals, og en bedre arbeidsdeling med politiet vil kunne lette på dette, fordi de to etatene bruker de samme tolkene, opplyser Forfang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.