UDI: Venter på Snowden-søknad fra Norsk PEN

Utlendingsdirektoratet (UDI) venter på en søknad fra Norsk PEN før de eventuelt behandler Edward Snowdens asylsak på nytt.

UDI VENTER PÅ SØKNAD: UDI har foreløpig ikke mottatt noen søknad fra Norsk PEN på vegne av Edward Snowden. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of the Guardian/Handout via Reuters
UDI VENTER PÅ SØKNAD: UDI har foreløpig ikke mottatt noen søknad fra Norsk PEN på vegne av Edward Snowden. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of the Guardian/Handout via ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI har foreløpig ikke mottatt noen søknad fra Norsk PEN på vegne av Edward Snowden.

- Vi vil forholde oss til en eventuell søknad fra PEN når den blir mottatt hos oss, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI.

Den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden søkte om asyl i en faks til Den norske ambassaden i Moskva mandag ettermiddag.

Utlendingsdirektoratet (UDI) avslo tirsdag søknaden på formelt grunnlag fordi Snowden søkte om asyl fra utlandet. Asylsøknader som sendes fra utenfor Norges grenser blir vanligvis avslått.

Norsk PEN meldte tirsdag kveld at de vill bruke initiativretten sin og be UDI vurdere søknaden på nytt.

- For Norsk PEN er det naturlig å bruke initiativretten fordi det er helt åpenbart at Norge er i en posisjon hvor vi, som uavhengig land, kan bygge på menneskerettighetserklæringen og intensjonen med den, sier leder William Nygaard i Norske PEN til NRK.

(NTB)