OPPTØYENE: Tidligere i år ble boligenhetene satt fyr på. UDI sier nå at ventemottakene ikke fungerer, og åpner nye retursentre. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
OPPTØYENE: Tidligere i år ble boligenhetene satt fyr på. UDI sier nå at ventemottakene ikke fungerer, og åpner nye retursentre. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

UDI vil åpne 30 nye retursentre

For asylsøkere som har fått endelig avslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil åpne 30 nye retursentre for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om å få bo i Norge.

Det er i en utredning overfor Justisdepartementet at UDI foreslår å etablere 30 nye retursentre med 100-200 plasser på hvert av dem. Bemanning og sikkerhetsopplegg skal være som ved dagens ordinære asylmottak, skriver Aftenposten.

Forslaget innebærer dermed en todeling av botilbudet for asylsøkere. Det vil være egne mottak for personer som søker asyl, og egne mottak for personer som har fått endelig avslag.

På de tidligere ventemottakene bodde det rundt 250 mennesker, i tillegg til de nærmere 4.000 personene som hadde fått endelig avslag og bodde på ordinære mottak.

UDIs direktør Ida Børresen sier at ventemottakene ikke fungerte. Et minimumstilbud med kost og losji førte ikke til at flere asylsøkere med avslag valgte å dra tilbake til sine hjemland. Å utvide tilbudet med flere aktiviteter vil gi høyere returtall, tror hun.

- Vi tror at retursentre med flere aktiviteter og mer målrettet oppmerksomhet på retur vil føre til at flere velger å returnere frivillig, sier Børresen.

Forholdene på retursentrene blir bedre enn på de gamle ventemottakene, men ikke bedre enn på ordinære mottak, ifølge Børresen. Hun sier det er en vanskelig balansegang og at tilbudet ikke må bli så attraktivt at asylsøkerne utsetter hjemreisen.

(NTB)

- FUNGERTE IKKE: UDI-direktør Ida Børresen om ventemottakene. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- FUNGERTE IKKE: UDI-direktør Ida Børresen om ventemottakene. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer