UDI vil ha sentralt asylmottak

- Mer effektivt, mener de.

UTREDES: Byggene i Økernveien 11-12 utredes nå for å se om husene kan bygges om til asylmottak. FOTO: Øistein Norum Monsen.
UTREDES: Byggene i Økernveien 11-12 utredes nå for å se om husene kan bygges om til asylmottak. FOTO: Øistein Norum Monsen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): I dag kunne Dagbladet avsløre at UDI nå undersøker mulighetene for å legge et nytt hovedasylmottak til Økernveien 11-13 på Tøyen i Oslo.

Til neste år skal Tanum asylmottak i Bærum avvikles, og i lang tid har UDI planlagt et nytt hovedmottak på Hvalsmoen i Ringerike kommune. Nå får Dagbladet opplyst at et nytt hovedasylmottak kan bli lagt til Tøyen.

Rask behandling
Byrådsleder Erling Lae bekrefter at det er jevnlige møter mellom UDI-direktør Ida Børresen og ham selv.

- Vi har hatt møter der vi har diskutert behovet for å etablere transittmottak og hurtigmottak for å sikre rask behandling av enkeltasylsøknader, sier Lae til Dagbladet.

I utgangspunktet skulle kommunen etablere omsorgsboliger for eldre i Økernveien på Tøyen, men ifølge Lae egnet det seg ikke til dette.

Han gjør det klart at det er snakk om å etablere 50 til 60 leiligheter i bygget.

Tidlig i prosessen
Fungerende kommunikasjonsdirektør i UDI, Gro Bogen Nilsen, gjør det klart at de ønsker seg et mer sentralt mottak.

- Vi ønsker å etablere en ankomsttransitt sentralt på Østlandsområdet. Å ha en ankomsttransitt i geografisk nærhet til vår øvrige drift og våre samarbeidspartnere vil gjøre at vi kan drive mer effektivt. Politiets utlendingsenhet, for eksempel, ligger i Oslo. Vi ser fordeler av noe som ligger mer sentralt. Men det betyr ikke at Hvalsmoen ikke er aktuelt, men vi ser fordelen av en større geografisk nærhet. Derfor sonderer vi nå markedet for mulige lokaler, sier hun.

Bogen Nilsen understreker at de foreløpig er tidlig i prosessen, og har ennå ikke kommet fram til noen endelig avgjørelse.

IDRETTSPLASS: På andre siden av veien til det planlagte asylmottaket, ligger idrettsplassen i Tøyenparken som brukes av barn og unge. FOTO: Øistein Norum Monsen
IDRETTSPLASS: På andre siden av veien til det planlagte asylmottaket, ligger idrettsplassen i Tøyenparken som brukes av barn og unge. FOTO: Øistein Norum Monsen Vis mer

Hvalsmoen er fortsatt aktuell, understreker hun.

- Hvis det ikke blir aktuelt med ankonmsttransitt, vil vi etablere en avlastningstransitt der. Hvalsmoen er informert om dette, ifølge henne.

Ikke bekymret

Statsbygg har ovenfor Dagbladet beskrevet prosjektet i Økernveien 11-13 som et alternativ til hovedmottaket på Tanum i Bærum kommune. Det vet ikke Erling Lae noe om.

- Det jeg har fra mine folk er at det er snakk om et hurtigmottak for raskt å behandle saker. Blant annet til den gruppen asylsøkere som begår en del spesielle handlinger rundt Akerselva. Det er viktig å få behandlet disse sakene raskt. Det er langt mindre viktig om det ligger her eller der, sier han.

Lae er ikke bekymret over å plassere et asylmottak i et tett bebodd område som Tøyen i Oslo.

- Kan vi bidra til hurtigere behandling av asylsøknader enn i dag, så er jo det positivt, mener han.

Opplysningene om hvor stort mottak som planlegges er motstridene, men Lae har ingen umiddelbare kommentarer til Statsbyggs påstand om at dette skal bli Tanums arvtager.

Han mener belastningen som kan komme på bydelen er avhenging av hva slags type mottak som opprettes og hvem som bor der.

- Hvis dette er et hurtigmottak så vil dette bidra til å avlaste problemet. Dersom statsbygg kjøper og utvikler dette kommer vi inn som reguleringsmyndighet, sier Erling Lae som forteller at han ennå ikke har hatt et konkret møte om denne saken.

Han understreker at det ikke er fattet noen politiske beslutninger ut over at bygget kan selges.

IKKE VIKTIG: Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, mener det er mindre viktig å diskutere hvor et asylmottak skal plasseres. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
IKKE VIKTIG: Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, mener det er mindre viktig å diskutere hvor et asylmottak skal plasseres. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer