UDI vil ikke stoppe kors-nekten: - Unødvendig og smålig

KrF-topp reagerer på at kristne leirsteder må fjerne kors for å leie ut til asylsøkere.

OPPRØRT:  Geir Sigbjørn Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF, sier mange har blitt provosert av at UDI ber kristne leirsteder om å fjerne kors før asylsøkerne kommer. Selv er han også opprørt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
OPPRØRT: Geir Sigbjørn Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF, sier mange har blitt provosert av at UDI ber kristne leirsteder om å fjerne kors før asylsøkerne kommer. Selv er han også opprørt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrFs asyl- og innvandringspolitiske talsmann vil at justisminister Anders Anundsen skal redegjøre for kors-nekten til UDI.

- Mange er veldig opptatt av og opprørt over at UDI har denne formuleringen. Og jeg er helt enig. Jeg synes det er unødvendig og smålig og det virker mot sin hensikt. Dette er ikke noe muslimer eller flyktninger har bedt om, sier Geir Toskedal (KrF) til Dagbladet.

Voldsomme reaksjoner Det er stor mangel på husrom for asylsøkere, og UDI takker nå ja til tilbud om innlosjering på alt fra hoteller til båter. På fredag ble det kjent at Det Norske Misjonsselskapet (NMS) vil leie ut flere kristne leirsteder til UDI, men UDI krever at kors og kristne symboler fjernes.

Det har ført til voldsomme reaksjoner gjennom helga, men UDI sier i dag til Dagen at de står fast på at korsene må fjernes før asylsøkerne ankommer.

- Det er viktig å spesifisere at dette gjelder alle religiøse symboler, og ikke bare de kristne, sier presserådgiver Vibeke Schjem i UDI til avisa.


Toskedal i KrF kaller dette for «et objektivitetstyranni». KrFs Hans Olav Syversen har i helga stilt skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen om kors-nekten.

- Min personlige oppfatning er at dette er en helt misforstått allergi. Her kommer en og tilbyr rom og er villig til å leie ut. At det henger kors eller kristne symbol der vil alle synes er greit. Muslimene kan selv praktisere sin tro der eller enhver annen tro, sier Toskedal.

Har nektet moskeer Da flyktningstrømmen til Norge økte, tilbød flere moskeer i Oslo å huse asylsøkere og bistå, blant annet Islamic Cultural Centre (ICC). De fikk nei fra UDI, fordi overnattingstilbud for asylsøkere må være religionsnøytrale. Det betyr at overnattingsstedet «ikke skal bære preg av å tilhøre en spesiell religion eller livssyn».

Kristne leirskoler har likevel fått ja, men UDI krever at de fjerner kristne symboler før flyktningene flytter inn.

- Jeg har forståelse for at hus og forsamlingshus skal være nøytrale, men dette er en presset situasjon. Når organisasjoner leier ut, må ikke staten komme og presse dem til å fjerne symbolene som er en del av deres identitet, sier Toskedal.

NMS har sagt seg villige til å ta vekk korsene fra sine leirskoler.

- Det er ikke noe vi gjør med glede, men vi har valgt å vise nestekjærlighet å ta imot de menneskene som kommer. Jeg tror ikke asylsøkerne nødvendigvis ville reagert på symbolene, men nå forholder vi oss til UDIs retningslinjer, sa kommunikasjonssjef i NMS til Dagbladet på fredag.

- Provoserer folk - Dette henger jo sammen med mange andre ting. Kristen-folkene reagerer på mye nå: Sykehusprester, søndagshandelen. Vi opplever at i Norge skal alt være objektivt og verdinøytralt, og det provoserer folk. Og det provoserer langt utenfor den vanlige kristeligheten. Det er en misforståelse av hva vår kultur står for, sier Toskedal.

- Når kristne forsamlingshus kan leie ut, vil du da også åpne for muslimske forsamlingshus?

- Ja, det er jo en side som vi må kunne se på. Det samme må jo gjelde, så vidt jeg kan se. Men dette må vi ta stilling til når vi får svar fra statsråden. Jeg forstår at de må være konsekvente i UDI, men det er regjering og ministere som må gå god for dette, sier Toskedal til Dagbladet.

Se oversikten over Dagbladets historier fra flyktningkrisa.