UDI vil kaste ut toppforsker

TRONDHEIM (NTB): NTNU og Sintef i Trondheim protesterer mot at Utlendingsdirektoratet vil sende den brasilianske toppforskeren Odilio Alves-Filho ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skriver Adressavisen i dag.

  Den brasilianske forskeren leder etableringen av et nytt avvanningslaboratorium ved NTNU/Sintef. Laboratoriet regnes som det fremste i sitt slag i verden. Alves-Filho er også med på å veilede ti doktoravhandlinger og seks hovedfagsoppgaver, ifølge Adresseavisen.

  Bakgrunnen for at Utlendingsdirektoratet vil kaste brasilianeren ut av landet er den såkalte femårs-regelen. Odilio Alves-Filho kom til Norge i 1992, og i 1996 var han ferdig med sin doktoravhandling. Loven sier at utlendinger som har tatt utdanning i Norge ikke får innvilget arbeidstillatelse før de har oppholdt seg fem år i utlandet etter utdannelsen.

Unik kompetanse

Professor Ingvald Strømmen ved Institutt for klima- og kuldeteknikk sier til Adresseavisen at Alves-Filho er en av tre i verden med doktorgrad på det feltet brasilianeren jobber.

  - Jeg setter pris på at Rosenborg trekker til seg dyktige spillere fra utlandet, men beklager at det samme ikke gjelder for forskere. Skal Norge være konkurransedyktig, må vi være på den internasjonale arenaen. Norske forskere må ut, og forskere utenfra må hit, sier professor Strømmen.