Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDIs asylkøer bare vokser: Forventer 36 000 ubehandlede søknader innen 2016 er omme

Mange asylsøkere vil måtte vente i flere år på et svar fra norske myndigheter. - Helt krise for integreringa, sier Trine Skei Grande (V).

LAVERE ARBEIDSDELTAKELSE: Mange av flyktningene som kommer til Norge sliter med å komme i jobb. 
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
LAVERE ARBEIDSDELTAKELSE: Mange av flyktningene som kommer til Norge sliter med å komme i jobb. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ventes 33 000 asylsøkere til Norge i 2016. Det betyr at UDI, som skal behandle søknadene i tråd med norsk lov, trapper opp bemanninga voldsomt i løpet av året. 

UDI mer enn dobler antall saksbehandlere for å imøtekomme strømmen av asylsøknader. Mens det jobbet 150 asylsaksbehandlere i UDI ved inngangen til 2016, vil det jobbe over 400 i avdelinga når året er omme. 

Tall Dagbladet har fått tilgang på viser likevel at bunken av asylsøknader bare vil vokse. Skulle de høyeste prognosene slå inn, vil ikke UDI ha sjans til å unngå at titusenvis av asylsøkere må vente ved norske mottak i mange år på svar.   

Det var 24 000 søknader om asyl liggende til behandling da 2016 begynte. UDI sier de venter å behandle 21 000 asylsøknader i år, og dermed blir 3000 søknader liggende til 2017, sammen med de 33 000 nye søknadene UDI forventer å få.

Asylkøene bare vokser Til sammen anslår UDI dermed at 36 000 asylsøknader ligger på vent ved slutten av inneværende år. Det betyr at UDI, selv med 250 nye saksbehandlere på plass, har 12 000 flere asylsøknader på vent når 2016 er omme, enn direktoratet hadde da året begynte. Det betyr også at myndighetene må ha husly til minst 36 000 mennesker på norske mottak. 

Direktoratet er likevel tilfreds med tempoet i saksgangen - per i dag. Men UDI ser mørkt på framtida dersom de høyeste prognosene for asylsøkere til Norge skulle slå inn.

- Ja, prognosene fremover er gode med tanke på at våre erfarne saksbehandlere må bruke mye tid på å lære opp sine nye kolleger. Vi vil nesten tredoble antall saksbehandlere på asylfeltet, så selv om produksjonen er lavere akkurat nå, vil den gradvis ta seg opp allerede fra april. Tempoet blir på et helt annet nivå enn det er nå, sier Vesna Curk, administrasjonssjef i asylavdelingen.

- Ikke bemannet for egne prognoser Tallene er utregnet med base i UDIs medianprognoser for 2016. Skulle det komme opp mot 60 000 asylsøkere til Norge i år, som UDI sier er høyeste mulige scenario, vil det bety enda lengre behandlingskøer. 

Dersom UDI behandler 21 000 asylsøknader i år, betyr det at hver av de 400 saksbehandlerne gjennomgår 52,5 søknader i året. 

Skulle de høyeste prognoser slå inn, vedgår også Curk at UDI vil få store problemer . 

- Dersom det skulle komme 60 000 asylsøkere vil det ta tre år å behandle 2016-søknadene alene, med dagens tempo. Er dette godt nok? 

- Nei, det er ikke godt nok og vi er ikke bemannet for slike ankomster heller. Vi trenger flere saksbehandlere og i tillegg ser vi på effektiviseringsmuligheter. Når det gjelder økt bemanning bør det ikke skje med det første. Vi tar inn siste pulje av de nye saksbehandlerne i mars og forbereder ytterligere økning i juni innenfor budsjettrammen vi har fått, sier hun.

Kan ha 63 000 asylsøkere på vent Skulle flyktningstrømmen nærme seg 60 000 for 2016, vil UDI sitte med 63 000 ubehandlede søkander idet nyttårsrakettene sendes opp 31. desember.

Med en kapasitet på å behandle 21 000 asylsøknader i året betyr det at asylsøkerne som kommer hit i år må vente tre år for å få sin søknad behandlet. Det betyr at flyktninger kan måtte belage seg på flere år ved norske asylmottak i påvente av UDIs behandling. 

Ifølge avdelingssjef Curk i UDI er det ingen snarlig løsning i sikte.

- Det trengs også andre tilpasninger- som for eksempel nye lokaler. Det er heller ikke ubegrenset marked med tolker som er nødvendig for at vi kan ta asylintervjuer. Tolkene må også læres opp. Da hjelper det lite å ansette for mange saksbehandlere for raskt, avslutter hun. 

Skei Grande: - En krise Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke imponert når hun får høre at asylkøene vokser, tross oppbemanning hos UDI.

- Nei, dette er ikke godt nok, og det er en krise for integreringa. Det at folk må vente så lenge er dumt for dem som skal ut, og veldig dumt for dem som skal inn i det norske samfunnet. De blir holdt utenfor samfunnet for lenge. Folk går rundt og drømmer om en framtid de kanskje aldri får, sier Skei Grande.

Hun beskriver tallene Dagbladet presenterer for henne som «et hardt tilbakeslag for integreringa», ettersom hun hevder det blir vanskeligere å få flyktninger ut i jobb for hver dag de blir sittende å vente på asylsvar.

- For jo lenger man går inaktiv, jo lenger tid tar det å komme i jobb. Vi må se om vi kan forenkle dette systemet, for det er én ting Per Sandberg og jeg er enig i, og det er at asylsøknader bør kunne behandles på tre måneder. Dette er mennesker som kan være ressurser for det norske samfunnet, avslutter hun. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!