UDs team framme i Algerie - Kripos' ID-gruppe i beredskap

Etterforskere også på plass i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos leder etterforskningen av gisselsaken i Algerie, men har så langt ikke sendt folk dit. Identifikasjonsgruppen er imidlertid satt i beredskap. UDs team er på plass i Alger.

Det er Riksadvokaten som har gitt Kripos oppgaven med etterforskning og informasjonsinnhenting knyttet til dramaet som utspiller seg i Algerie. Etterforskere er allerede på plass i Stavanger og Bergen, der henholdsvis Statoils hovedkontor og pårørendesenter ligger.

- I første omgang handler det om å innhente relevant informasjon for den videre etterforskningen, forteller kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til NTB fredag.

Vurderes Hun opplyser at Kripos så langt ikke har sendt etterforskere til Algerie, men at dette vurderes forløpende. Sandal understreker samtidig at Kripos ikke har noen rolle i arbeidet i Algerie og at informasjonen må komme fra Statoil eller Utenriksdepartementet.

Kripos leder identifiseringsgruppen som flere ganger har bistått med identifiseringsarbeid i utlandet, blant annet etter tsunamien i Thailand i 2004. Denne gruppen består av kriminalteknikere, rettsmedisinere, rettsodontologer og taktiske etterforskere.

- ID-gruppen vil alltid være i beredskap ved slike situasjoner, og situasjonen vurderes forløpende, forteller kommunikasjonssjefen.

UD i Alger Utrykningsteamet til Utenriksdepartementet har ankommet Algeries hovedstad Alger, opplyser pressevakt Svein Atle Michelsen til VG.

- Noen av dem ankom i går, og ytterligere noen kom i dag. Samtidig har ambassaden i Alger fått forsterkninger fra andre ambassader i området, blant annet fra Paris og vårt ambassadekontor i Tripoli, Libya, sier pressevakten.

Spesialkommandoen Folk fra Forsvarets spesialkommando (FSK) og beredskapstroppen i Oslo ble ifølge TV 2 sendt til Algerie allerede onsdag. Oppgaven skal ha vært å gi taktiske råd og å forsøke å påvirke taktikken.

FSK trener jevnlig på å håndtere eventuelle terroraksjoner mot oljeinstallasjoner. Senest i juni i fjor trente FSK og spesialstyrken til politiet mot en oljeinstallasjon som var «kapret» utenfor Nordland.

Etterretningstjenesten, med ansvar for norske interesser i utlandet, skal ifølge TV 2s kilder ha blitt bedt om å finne ut om de har kontakter som kjenner gisseltakerne.

Sjømannsprest Sjømannskirken sendte torsdag en prest til Algerie. Presten skal slutte seg til Utenriksdepartementet kriseteam og ha kontakt med Statoil-arbeiderne som ble holdt som gisler ved gassanlegget i Algerie. Den norske Sjømannskirken har også fire sjømannsprester til stede ved Statoils pårørendesenter på Scandic Bergen Airport hotell.

- Sjømannsprestene bidrar med nærvær og rådgivning. Og kanskje først og fremst med å være et medmenneske i møte med mennesker i krise. Det har vi lang erfaring med fra mange ulike krisesituasjoner, sier utenlandssjef Asbjørn Vilkensen i Sjømannskirken.

(NTB)