- Udugelig direktør har svekket WHO

GENHVE (Dagbladet): - WHO har ingen andre problemer i organisasjonen enn en udugelig generaldirektør som offentlig blir anklagd for korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kraftsalven kommer fra Norges fremste mann i WHO, regionaldirektør Jo Asvall fra Drammen. Han er en av seks regionaldirektører og er ansvarlig for 51 land i Europa og det tidligere Sovjetunionen.

- WHO er mer produktiv enn før, men anklagene om korrupsjon mot generaldirektør Hiroshi Nakajima og hans folk er en tragedie for organisasjonens anseelse, sier Asvall.

For ti år siden var WHO kanskje den mest anerkjente organisasjonen i hele FN-familien. Etter valget av japaneren Nakajima og anklagene om at valget var uredelig, har organisasjonens anseelse falt dramatisk. Nå venter alle i den store betongkolossen i Genhve på en ny leder som kan gjenopprette tilliten til helsearbeidet over hele verden.

- Jeg tror valget til slutt står mellom Gro Harlem Brundtland og min kollega, regionaldirektør George Alleyn fra Barbados, sier Asvall.

Epidemier

Asvall sitter som regionaldirektør i København og er ansvarlig for 570 ansatte og 46 WHO-kontorer. Han må også håndtere en dramatisk forverring av helsesituasjonen i Øst-Europa og de tidligere sovjetrepublikkene.

- Vi har fått malaria tilbake i Tyrkia, Aserbajdsjan og Tadsjikistan og difteriepidemier i Øst-Europa. I Russland er det en rein eksplosjon av kjønnssykdommen syfilis og sterk økning av hiv-smitte. Det er skremmende når vi vet at en person med syfilis har 50 til 60 ganger så stor sjanse som en frisk person til å bli smittet av hiv ved samleie med en hiv-smittet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer