- Udugelige terrormistenkte

FBIs jakt på sovende terrorist-celler i USA har bare ledet til fans og wannabe-terrorister. - Mohammed Atta ville ikke bedt mange av dem bære ut søpla engang, sier en etterforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre unge muslimer overvåkes tett i USA. Men de skumleste sammensvergelsene har vist en sterk tendens til å smuldre bort.

Det føderale politi (FBI) frykter at al-Qaida har flere såkalt sovende celler av terrorister som bare venter på ordre om å slå til. Derfor er overvåkningen trappet kraftig opp det siste året. Men fangsten virker mager.

Alle FBIs regionale hovedkontor er engasjert i avlytting og spaning 24 timer i døgnet. Hovedmålet er flere hundre unge, muslimske menn som man frykter har forbindelse med Osama bin Ladens terrornettverk.

De mistenkte får all sin email gransket og telefonsamtalene avlyttet. Bruk av kredittkort registreres, reiser kartlegges og besøk i moskeen passes på av etterforskerne.

Magert utbytte

Den store terroristjakten omfatter også forsøk på å verve venner og naboer som politiets informanter. Borgerrettsgrupper og muslimske ledere mener FBI går for langt.

Likevel er resultatet magert. FBI innrømmer at det ikke finnes bevis for at sovende celler har umiddelbare terrorplaner. Politiet har heller ikke funnet spor av grupper med kapasitet til å utføre noe i nærheten av terroraksjonene som rammet New York og Washington 11. september i fjor.

Underhånden innrømmer etterforskerne at trusselen kan ha blitt overdrevet i flere offisielle uttalelser. Særlig gjaldt dette arrestasjonen av Jose Padilla i mai. Amerikanerne, som også bærer navnet Abdullah al-Mujahir, var mistenkt for å planlegge sprengning av en såkalt skitten bombe som kunne spre radioaktivt støv over en by.

Jusistdepartementet er ikke lenger overbevist om at Padilla hadde slike planer, skriver New York Times.

Arrestasjoner

Myndighetene gjentar likevel hyppig at så mange som 20 000 muslimer fikk opplæring ved al-Qaidas treningsleire i Afghanistan og regner med at flere av dem befinner seg i USA.

Seks personer i Oregon er siktet for terrortilknytning og like mange er mistenkt i Buffalo i staten New York. De arresterte i Buffalo hadde alle bakgrunn fra Yemen.

Fire menn i Detroit, byen med størst konsentrasjon av arabere, er siktet for medlemskap i en terrorcelle.

Innenfor administrasjonen skal det ha pågått intens tautrekking om hvor mange terrorister man skal anslå at bin Laden har plassert i USA, og dermed hvor store ressurser myndighetene skal bruke på å røyke dem ut.

Siden 11. september har politi og etterretningstjenester strevd med å få fram en navneliste over al-Qaidas rekrutter. Så langt skal de ha klart å navngi noen hundre som deltok i treningsleirene og fortsatt kan utgjøre en trussel.

Hjelpeløse

Noen av New York Times politikilder hevder at al-Qaida-sympatisørene de er kommet på spor av i USA, mer likner udugelige, misfornøyde enn disiplinerte terrorister.

De er mer som fans og wannabe-terrorister, sier en etterforsker. Mohammed Atta ville ikke bedt mange av dem bære ut søpla engang.

Andre peker på at terrorhandlinger kan la seg gjennomføre med enkle midler. Det krever verken all verdens organisasjon eller penger for å gjennomføre et bombeattentat som kan få katastrofale følger.

SKITTEN BOMBE: FBI er ikke lenger så sikre på at Jose Padilla faktisk hadde planer om å sprenge noen skitten bombe.
<B>- UDUGELIGE: Denne gjengen ble tatt i Portland.