Uegnet til grensetjeneste

Halvparten av soldatene som skal bli grensevakt, duger ikke til teltliv og klarer ikke å tråkke egne skispor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Aftenposten som i dag kommer med de nedslående nyhetene:

Halvparten av soldatene som skulle være grensevakt i Finnmark, er ikke robuste nok. Vissheten om at halvparten av soldatene ikke oppfyller minstekravene til grensetjeneste, har ført til at Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) nå ber om dobbelt så mange soldater som de trenger i utgangspunktet.

- Mange makter ikke de fysiske eller psykiske krav. En grensevakt må tåle å gå langt med tung bør. De mangler rett og slett robusthet i forhold til ytre påvirkning. En annen grunn til frafallet er at soldatene føler seg langt hjemmefra, og er kanskje for første gang borte fra mor og far. Her er det mørkt, kaldt og vind, sier sjef ved GSV, oberstløytnant Per Sverre Opedal.

Får lettere tjeneste

Soldatene som er uegnet for grensetjeneste, er enten dimittert eller satt til lettere tjeneste. GSV-sjef Opedal mener muligheter for naturopplevelser, jakt og fiske burde gjøre grensetjenesten attraktiv for ungdom med friluftsinteresser. Men Opedal sier slike aktiviteter ligger ganske fjernt fra hva rekruttene er vant med.

- Tradisjonelle soldatdisipliner virker veldig fremmed for mange. Dette å tåle å være ute, tråkke eget skispor, bo i telt, tenne bål, bruke øks og kniv blir mer og mer uvanlig. Vi opplever at soldater finner det uvant å lage sin egen mat.

Også Garden

Også H. M. Kongens Garde har problemer med å rekruttere soldater som er fysisk og psykisk skikket til tjenesten. I Garden er frafallet av soldater på 15-30 prosent. Både Garden og GSV er såkalte prioriterte avdelinger, det vil si avdelinger som får tilført de beste soldatene fra Vernepliktsverket.