- Ueland må gå

I morgen klokka 10 møter NSB til et dramatisk, ekstraordinært styremøte for å drøfte den kritiske situasjonen i selskapet. Kriserådgiver innen samferdsel Rune Mørck Wergeland mener Ueland må gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis NSB og styret ønsker å bedre folks oppfatning av NSB, må Ueland gå, sier kriserådgiver innen samferdsel, Rune Mørck Wergeland i Geelmuyden Kiese. Osmund Ueland og NSB har havnet i en nesten umulig situasjon foran styremøtet, mener Mørck Wergeland.

- Ueland må forstå at NSB ikke kan komme ut av denne krisa uten at noen går eller at noe skjer. Folks tillit er på et lavmål. Skal den gjenopprettes handler det om tre ting: å innrømme skyld, beklage feil og vise handlekraft, sier Mørck Wergeland.

Han har fungert som rådgiver under flere samferdselskriser i Norden, blant annet for Color Line etter brannen på Kiel-ferga «Prinsesse Ragnhild» i fjor sommer.

Mister status

- Hver for seg er ikke episodene de siste ukene katastrofale. Det kan hende NSB er overstigmatisert. Uansett har Ueland havnet i en svært vanskelig situasjon. Han kan gjøre alt riktig, være verdens mest hederlige menneske, og likevel vil han bli dømt for fortida og ikke gode resultater. Hvis NSB og styret ønsker å bedre folks oppfatning av NSB - imagen - må Ueland gå, sier Mørck Wergeland.

Han er imponert over innsatsen til de NSB-ansatte under krisa: - Jeg føler sympati med dem, de står på og holder ut. Lojaliteten er imponerende. Hvis NSB og styret klarer å rydde opp nå, er jeg overbevist om at det er lys i tunnelen. Det trenger ikke å ta lang tid før offentligheten glemmer de siste ukenes kalamiteter. Etter «Estonia»-forliset, som var en kjempekatastrofe, sank passasjertrafikken med cirka tre prosent i noen få måneder. Så tok den seg opp, og nå er det flere enn noen gang som tar ferje, sier Mørck Wergeland til Dagbladet.

Tier før møtet

Hovedpersonen i NSB-dramaet, administrerende direktør Osmund Ueland, er ytterst tilbakeholden med å gi kommentarer i forkant av styremøtet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere den aktuelle situasjonen før torsdag, var alt Ueland ønsket å si i går kveld. Også styreleder Arent M. Henriksen velger en forsiktig strategi. Vennlig, men bestemt avviste han i går å besvare Dagbladets spørsmål.

- Jeg vet hva du vil spørre om, og jeg går ikke inn i den typen vurderinger.

- Vil styret vurdere om Osmund Ueland fortsatt har styrets tillit?

- Det var det spørsmålet jeg visste ville komme, og mitt svar er at jeg ikke vil gå mer inn på det, sier Henriksen. Han legger til at situasjonen i NSB er svært kritisk, og at det er grunnen til at styret holder sitt ekstraordinære møte. Klokka 18 i morgen ettermiddag skal Arent M. Henriksen avlegge rapport til samferdselsminister Terje Moe Gustavsen om styrets konklusjoner.