- Ueland må ta ansvar og gå!

- En kan ikke bare sende regningen til Stortinget uten å ta ansvar, sier leder i Stortingets samferdselskomité, Oddvard Nilsen (H). Han mener styret for Gardermobanen A/S, med styreformann Osmund Ueland i spissen, bør gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kortfattet pressemelding fra selskapets ledelse framgår det at kostnadene med tettingen av Romeriksporten trolig blir 350 millioner kroner høyere enn ventet.

- Tragisk

- Jeg mener styret nå må gå. Det virker ikke som det tar ansvar for økonomien i Gardermobane-prosjektet. Det er tragisk at man nå bruker nesten en milliard kroner på å tette Romeriksporten, sier Nilsen til Dagbladet.
Nilsen viser til at Gardermobanen A/S er et aksjeselskap. Selv om selskapet er hundre prosent statlig eid, har styremedlemmene samme ansvar som styremedlemmer i private aksjeselskaper.

- Det går ikke an å ha den holdningen at alle regninger skal kunne sendes til Stortinget uten at noen tar ansvar, sier Nilsen.

KrFs parlamentariske leder, Einar Steensnæs, krever nå full gjennomgang av hele prosjektet. Han mener planleggingen har vært «mangelfull» både når det gjelder kostnader og tekniske løsninger.

- Vi får nå bare bekreftet at det har vært vesentlige mangler med planlegging og tilrettelegging av dette prosjektet. Det er derfor behov for en opprydding og en plassering av ansvarsforhold.

Også stortingets ansvar

Steensnæs stiller også spørsmål ved om Stortinget gjorde jobben sin da det vedtok utbygging av Gardermoen som hovedflyplass i 1992.
- Stortinget må også vurdere om beslutningsgrunnlaget var tilstrekkelig den gang vedtaket ble fattet. Selv om det er departementet som er ansvarlig for at alle sakens realiteter kommer frem, har Stortinget et selvstendig ansvar for å vurdere om grunnlaget er godt nok eller om man vil be om ytterligere opplysninger, sier Steensnæs.

- Arbeidet med Gardermobanen har for lengst passert «the point of no return», sier parlamentarisk leder i Sp, Johan J. Jakobsen. Han mener Stortinget må finne en løsning.