Ueland og Killi går fri

Det ser ut til at verken NSB-sjef Osmund Ueland eller Jernbaneverkets Steinar Killi vil bli straffet etter Åsta-ulykken. Derimot kan både NSB og Jernbaneverket få bøter i millionklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan gå mot at toppsjefene i NSB og Jernbaneverket kan gå fri etter Åsta-ulykken, melder TV 2-nyhetene i kveld.

Politiet skal ikke ha funnet forhold som gjør at sjefene i NSB og Jernbaneverket kan bli stilt til personlig ansvar for den fatale ulykken.

19 mennesker ble drept da to tog kolliderte ved Rustad stasjon i Østerdalen 4. januar. Ulykken kunne kanskje vært unngått hvis togene hadde vært utstyrt med ATS-system (automatisk togstopp). Etter planen skulle ATS ha vært ferdig utbygd på Rørosbanen i september 1999, men det ble utsatt til våren 2000.

Politiet har så langt ikke funnet så graverende brudd på sikkerhetsreglene at det gir grunnlag for å forfølge enkeltpersoner. Det betyr at verken NSB-sjef Osmund Ueland eller sjefen i Jernbaneverket Steinar Killi vil bli bøtelagt.

Derimot går det mot en såkalt foretaksstraff for både NSB og Jernbaneverket. Det kan bety bøter i millionklassen.

Politiets beslutning om ikke å tiltale de to jernbanetoppene er basert på SINTEFs undersøkelse, som konkluderer med at det ikke er mulig å utelukke at begge togene kan ha kjørt på grønt lys.