BEGYNNER IDAG: Økokrims Marianne Djupesland har ikke registerter nye faktaopplysninger i ankesaken mot tidligere Yara-sjef Thorleif Enger og tre andre tidligere Yara-topper&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">som begynner i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Her er hun under saken i Oslo tingrett i fjor, hvor de tiltalte ble dømt til fengselsstraffer.I bakgrunnen førstestadsadvokat Bård Thorsen og politiadvokat Helen Bærug Hansen. &nbsp;Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix</span>
BEGYNNER IDAG: Økokrims Marianne Djupesland har ikke registerter nye faktaopplysninger i ankesaken mot tidligere Yara-sjef Thorleif Enger og tre andre tidligere Yara-topper som begynner i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Her er hun under saken i Oslo tingrett i fjor, hvor de tiltalte ble dømt til fengselsstraffer.I bakgrunnen førstestadsadvokat Bård Thorsen og politiadvokat Helen Bærug Hansen.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Uendret bevisbilde i Yara-saken, sier Økokrim

Thorleif Engers forsvarer mener nye vitneavhør vil kaste nytt lys over saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idag starter ankebehandlingen av Økokrims straffesak mot Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger og tre andre tidligere Yara-topper.

I Oslo tingrett fikk Enger i fjor sommer den strengeste dommen av de fire, da han ble dømt til tre års fengsel. Daniel Clauw, Tor Holba og Ken Wallace fikk også fengselsstraffer som ble anket.

Saken har blitt beskrevet som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak.

Ifølge Økokrim er det ikke nye beviser i saken.

Nye vitneavhør

- Vi mener at bevisbildet er uendret siden forrige runde, men det er ikke naturlig å prosedere saken i pressen, sier Djupesland til Dagbladet.

- Har dere registrert nye faktaopplysninger fra de tiltalte?

- Nei, ikke som jeg er kjent med, sier Djupesland.

Thorleif Engers advokat Ellen Holager Andenæs er ikke enig.

- Nei, ikke helt, for vi har avhør av et par sentrale vitner som er foretatt underveis, sier hun til Dagbladet.

- Nytt lys, mener forsvarer

- Dette er vitner som forrige gang ikke var tilgjengelige for retten, sier hun og forklarer at de vil bli avspilt i retten.

- Vi mener de er med å kaste nytt lys over saken, sier hun.

Hun sikter blant annet til vitneforklaringer fra en tidligere representant for Yara i Midt-Østen, Zaher Nahawi og Nejdet Bajsan som ledet et Yara-selskap i Sveits.

Dagens Næringsliv omtalte i går luksusgaver som feriereiser, vesker og sigarer som beskrives i Yaras egen granskningsrapport om saken fra 2012.

- Det ligger litt på siden av vår sak. Opplysningene i DN er ikke en del av det de fire personene er tiltalt for, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til Dagbladet.

Mens de fire tiltalte har nektet straffeskyld, har Yara erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner. I 2014 vedtok selskapet et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim, for grov korrupsjon i Libya, India og Russland.