Uenig i at foreldre syr puter under armene til barna sine

Manpower-direktøren Sølvi Spilde Monsen mener få sommerjobber er årsaken til at ungdom jobber mindre.

IKKE ENIG:  Konserndirektør i Manpower, Sølvi Spilde Monsen, mener norsk ungdom vet hvor viktig det er å få tidlig jobberfaring.
IKKE ENIG: Konserndirektør i Manpower, Sølvi Spilde Monsen, mener norsk ungdom vet hvor viktig det er å få tidlig jobberfaring. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med Dagsavisen i dag går administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke Vibeke Hammer Madsen ut og advarte norske foreldre mot å ødelegge sin barns framtid.

For mange prioriterer ferie foran sommerjobb, mener hun.

- Norske foreldre syr puter under armene på barna sine og tar dem med på hytta og lange utenlandsturer når de heller burde vært hjemme og jobbet, sier hun til avisa.

Hun mener foreldrene gjør barna en bjørnetjeneste ved for eksempel å gi barna det de trenger under utdannelsen, slik at de går glipp av tidlig jobberfaring.

- Kosen må ikke gå på bekostning av muligheten av å øve på arbeidslivet. Arbeidserfaring er enormt viktig fra tidlig alder. Dryppene med arbeidserfaring gir ikke bare praktisk lærdom om hvordan arbeidslivet fungerer, de er også en av de beste medisinene mot presentasjonsangst, utdypet hun senere.

- Ikke helt enig
Sølvi Spilde Monsen, som er konserndirektør i Manpower, tror ikke ungdom nedprioriterer arbeid for ferie. 

-Jeg er ikke helt enig i det hun sier. Vi opplever at veldig mange ungdom er arbeidsvillige og står veldig på for å få sommerjobb og deltidsjobb. Vi har mange flere som kontakter oss og ønsker jobb, enn de vi kan hjelpe. Mitt inntrykk er at de er bevisste og vil ha jobb og den erfaringen det gir, sier Monsen til Dagbladet.

Hun mener problemet for ungdommene heller er at det er for få tilgjengelig sommerjobber blant annet på grunn av økt bruk av maskinkraft og endring av arbeidsmarkedet.

-  Vi har hatt 400-800 søkere per sommerjobb. Tidligere var det nok slik at norsk ungdom var selektive med hensyn til hvilke jobber de tok, men dette har også endret seg. Siden det er færre jobber er de unge også mer fleksible. De er villige til å ta alle slags jobber, sier Manpower-sjefen.

Hun forteller at bemanningsbyrået ikke har hatt problemer med å dekke noen av sommerjobbene de har formidlet i år, innen blant annet lager, renhold, callsentre og kantiner.

-Ungdommen vet det er viktig
Monsen støtter imidlertid Virke-direktøren på at sommerjobberfaringen er veldig viktig.

- Det er veldig viktig for ungdommene å få den tidlige arbeidserfaringen som sommerjobbene gir. Jeg tror ungdommene også vet dette. Det er nok derfor de er så ivrige med å få jobb som de er, sier hun.

Hennes tips er å følge nøye med på alt som lyses ut, og lage en god CV.
- Ta med alt fra barnepass, til at du har vært trener for idrettslag eller ellers andre ting som viser at du tar ansvar.  Fleksibilitet er også viktig. Skaff sommerjobben først og bestill eventuelt ferien etterpå, når du vet når du har fri. Det å kunne stille på kort varsel er også en fordel, sier hun.

FOR MYE FERIE:  Vibeke Hammer Madsen i Virke, synes det er for mange ungdom som pakker shorten og drar på ferie i stedet for å jobbe. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
FOR MYE FERIE: Vibeke Hammer Madsen i Virke, synes det er for mange ungdom som pakker shorten og drar på ferie i stedet for å jobbe. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer