Uenig med FHI om RS-virus

FHI slår alarm om utbrudd av luftveissykdommer hos små barn til høsten og vinteren. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at vi tvert imot kan få færre tilfeller enn normalt.

SOMMERFERIEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad med anbefalinger til sommerferien. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen kom nyheten om at FHI vurderer det som sannsynlig at utbrudd med noen luftveisinfeksjoner, spesielt RS-virus-infeksjon og influensa, kan bli kraftigere enn normalt kommende vintersesong.

Årsaken til den forventede økningen er at smitteverntiltak og reiserestriksjoner de siste halvannet åra har ført til «svært lav eller fraværende forekomst» av andre sykdommer. FHI regner derfor med at befolkningen har lavere immunitet mot disse smittestoffene enn vanlig.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skriver i en SMS til Dagbladet at det er vanskelig å si hvordan et år med lite sirkulerende luftveisvirus vil påvirke immuniteten i befolkningen.

- For respiratorisk-syncytialt virus (RS-virus) er det de yngste under to års alder som er mest utsatt for alvorlig sykdom. Fordi de ikke har rukket å opparbeide seg immunitet, vil økt forekomst av RS-virus blant eldre barn og søsken kunne slå ut negativt for de yngste, skriver han.

- Kan få færre

Nakstad mener imidlertid at situasjonen kan slå ut begge veier.

Dersom forekomsten blant eldre barn holder seg stabil - eller synker ytterligere grunnet varig forbedret smittevern i befolkningen - er det ikke gitt at vi får flere alvorlige RS-tilfeller enn normalt i åra som kommer, ifølge den assisterende helsedirektøren.

- Kanskje vil vi få færre enn normalt på grunn av bedre smittevernrutiner. Dette vil vi ikke få vite sikkert før etter neste vintersesong.

- Du mener altså at skjerpede smittevernrutiner potensielt kan slå ut stikk motsatt av slik FHI gir uttrykk for i sin nye risikovurdering?

- Hvis noen av de gode smittevernrutinene holder seg, for eksempel ved at vi blir flinkere til å holde oss hjemme når vi er syke, vil forekomsten av luftveisvirus reduseres også etter pandemien.

Da blir også færre små barn under to år smittet av RS-virus, mener han.

- Forekomsten av slike virus avhenger av hvor mange som går på jobb, skole og barnehage med sykdom i kroppen og smitter andre.

- Flinke til smittevern

FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl understreket tirsdag morgen at det er usikkerhet knyttet til FHIs vurdering.

Instituttet skriver at de har «moderat tiltro» til vurderingen, og at den vil bli oppdatert etter hvert som ny kunnskap kommer til.

Overlegen understreker at FHI har flere verktøy i verktøykassa.

- Vi vet at nordmenn har blitt veldig flinke til smittevern. Vi vet også at mange sannsynligvis vil ta imot influensavaksinen i år. Det kan være med på å begrense omfanget. Vi har også muligheten til å fange opp utbrudd tidligere enn før, fordi vi har fått bedre systemer gjennom pandemien, sa hun til Dagbladet.

Hun understreket at risikoen for barnedødsfall i Norge er svært lav.

- De fleste kommer seg igjennom en infeksjon, men de kan bli alvorlig syke mens det står på, og RS er en vanlig årsak til seinere utvikling av barneastma.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer