Strømkrisa:

Uenig med Giske

Trond Giske (Ap) mener vindkraft ikke vil gi billigere strøm. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) sier det stikk motsatte. Olje- og energiminister Terje Aasland mener det ikke er noen uenighet i Ap.

TROR PÅ VINDEN: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide tror økt norsk vindkraft vil føre til billigere strøm. Foto: Kristin Svorte
TROR PÅ VINDEN: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide tror økt norsk vindkraft vil føre til billigere strøm. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): - De som er opptatt av lavere pris, burde glede seg over mer vindkraft.

Det sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til Dagbladet under en pause mellom de hele 40 arrangementene han deltar på under Arendalsuka.

Hans utsagn er diametralt motsatt av det tidligere nestleder og nåværende leder av Ap-lokallaget Nidaros i Trondheim, Trond Giske, har uttalt til Klassekampen, men olje- og energiminister Terje Aasland mener det ikke er noen uenighet i Ap.

Har ikke troa

I et ferskt intervju med Klassekampen uttalte Giske seg kritisk til regjeringens planer om å bygge ut ny fornybar kraft i Norge før man regulerer forholdet til utenlandseksporten.

Uten å regulere eksporten, sier han at strømprisen ikke vil bli påvirket i særlig grad.

- Om vi øker kraftproduksjonen med 5 eller 10 TWh ved å sette opp vindmøller på hvert nes, så vil ikke det påvirke prisen nevneverdig. Ny, fornybar kraft vil bare få prisen ned om du samtidig har en regulert utenlandshandel, sier Giske til avisa.

Barth Eide sier på sin side til Dagbladet at han tror strømmen vil være dyr i markedet en stund, og mener det trolig er noe vi må ta innover oss.

- I alle fall dette året. Man skal være forsiktig med å spå, men det er ingen grunn til å tro at det blir veldig raskt mye billigere, sier Eide.

Motsatt syn

På sikt tror han imidlertid strømmen vil bli mye billigere og peker nettopp på regjeringens tiltak med utbygging av havvind som én av årsakene til det.

- På sikt tror jeg det blir mye billigere basert på de tiltakene man gjør for å for å løse de langsiktige problemene. Da vil prisene synke. Nå har vi enorme planer for havvindutbygging og vi har tatt opp igjen konsesjonsbehandlingen for landvind med strengere regler på naturinngrep og krav om lokalt samtykke m.m. Når man begynner å få mer vindkraft, så vil prisen falle.

Eide forklarer hvorfor på følgende vis:

- Når du tilfører uregulerbar kraft til et marked som først og fremst består av regulerbar vannkraft, så vil du ha perioder med mye kraftoverskudd som presser prisene nedover.

Han mener også at vi hadde hatt billigere strøm i dag om ikke politikerne hadde stoppet opp satsingen på utbyggingen av vindkraft.

- Det er klart, hadde vi ikke stoppet opp med utbyggingen av vindkraft, hadde vi hatt litt billigere strøm nå. Det er ikke sånn at seks TWh vann eller seks TWh vind er det samme. Det er like mye strøm, men måten det påvirker prisene på, er forskjellige, sier Eide til Dagbladet.

- Ingen monopol

Barth Eide påpeker at vannkrafteiere kan holde på vannet for å selge det til en høyere pris seinere. Mer vannkraft gir mer kapasitet, men det kan fortsatt lagres. Det kan ikke en vindkrafteier gjøre, understreker Eide.

- Den kraften må brukes når den lages. Når denne kraften kommer inn i markedet, presser det hele prisen ned. Vekselvirkningen mellom regulerbar og uregulerbar kraft er ganske bra for forbrukeren. Men det går ikke ut over den regulerbare kraften.

Klimaministeren- og miljøministeren er dermed klar i sin tale:

- Jeg har ingen monopol på sannheten, men det er viktig at vi rydder opp i hodet vårt og skiller mellom det kortsiktige og langsiktige.

- Nå må vi få fart på utbyggingen av ny kraft og så må vi spare. For det går fortere å spare enn å bygge ut ny kraft, så dette er tida for enøktiltak, fortsetter Eide.

Til DN svarte olje- og energiminister følgende da han fikk spørsmål om hvordan det er å være olje- og energiminister når det er så mye uenighet i partiet:

- Det er ingen uenighet innad i mitt parti. Partiet har en energidebatt. Den satte vi bevisst i gang på nyåret da vi satte ned et energiutvalg. Vi ønsker å ha opp energidebatten, for den er viktig. Den handler om det grønne skiftet, om å kutte klimagassutslipp og skape arbeidsplasser. Det ønsker Ap å bidra til, tydelig og godt.

Til Dagbladet ønsker ikke Barth Eide å kommentere Giskes utspill spesifikt, men henviser til nettopp Aaslands svar på det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer