Uenig om Ingebrigtsens strafferabatt

Dommerne delte seg i to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte Thomas Oscar Ingebrigtsen har hatt den mest perifere rollen av de tolv tiltalte ranerne i lagmannsretten. Han har vært hjelpemann og sjåfør, og har samarbeidet med politiet for å oppklare norgeshistoriens største ran. Derfor får han også den laveste straffen - tre år.

Men et mindretall av lagdommerne ønsket å gi Ingebrigtsen en strengere straff for hans rolle før og etter ranet.

- Mindretallet vektlegger hans tilståelse mindre. Han har hatt tilgang til utbyttet, og han gjorde ikke noe for å forhindre ranet, sa dommer Daniel Lunde.

Men flertallet ønsket å gi Ingebrigtsen en kraftig strafferabatt fordi han ga politiet viktige opplysninger om hvem som medvirket til ranet. Ingebrigtsen har heller ikke noie kriminelt rulleblad.

- Flertallet viser til betydningen av han har medvirket til flere av tilståelsene som fulgte. Samtidig er han ikke dømt for døsfølge. Han er også den eneste som har tilstått etter paragraf 60a å ha deltatt i en organisert gruppe, sa dommer Daniel Lunde.

Dermed fikk Thomas Ingebrigtsen en betydelig lavere straff enn sin kamerat fra Sandnes, Dan Pettersen.

Pettersen var heller ike en del av ranslaget, men er likevel tillagt en større rolle i forberedelsene og tida etter ranet da han lånt eut leiligheten sin.

Dan Pettersen fikk åtte års fengsel - over dobbelt så mye som utelivskameraten sin Ingebrigtsen.