Drapene i Atlanta

Uenige med politiet: - Rasistisk motivert

Den afroamerikanske senatoren fra Georgia, Raphael Warnock, er dypt uenig med FBI-sjef Christopher Wray. Wray hevder de åtte drapene - seks på asiatisk-amerikanske kvinner i Atlanta tirsdag - ikke ser ut til å være rasistisk motivert.

SKYTING: Folk har lagt ned blomster utenfor et av stedene hvor flere personer ble skutt og drept i Atlanta tirsdag. Foto: AP Photo/Mike Stewart
SKYTING: Folk har lagt ned blomster utenfor et av stedene hvor flere personer ble skutt og drept i Atlanta tirsdag. Foto: AP Photo/Mike Stewart Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Robert Aaron Long (21) er pågrepet og siktet for de åtte drapene i Atlanta tirsdag. Seks asiatisk-amerikanske kvinner, én hvit kvinne og én hvit mann ble drept i angrep mot tre ulike spa.

Det har ført til demonstrasjoner og markeringer mange steder i USA mot rasismen mange med asiatisk bakgrunn føler i USA. Mange demonstranter mener hatet mot personer med asiatisk bakgrunn har vokst under coronapandemien, med viruset som oppstod i Kina.

PÅGREPET: En mann er pågrepet etter flere skyteepisoder rundt Georgias delstatshovedstad Atlanta. Minst åtte personer er drept. Vis mer

Blant annet brukte USAs daværende president, Donald Trump, mye tid på å beskrive viruset på en måte som mange oppfattet som rasistisk motivert.

Mange har også reagert på kommentarene fra FBI-sjef, Christopher Wray, torsdag:

- Selv om motivet fortsatt er under etterforskning for øyeblikket, ser det ikke ut til at motivet var rasistisk motivert, sa Wray til NPR torsdag.

- Hat

Selv har Long hevdet at skytingene ikke var rasistisk motivert, men at det kan knyttes til hans sexavhengighet.

Mange liker imidlertid dårlig hvordan Wray og andre talspersoner for politimyndigheter har forsøkt å forklare drapene.

Lørdag var de to demokratiske senatorene fra Georgia, Raphael Warnock og Jon Ossoff til stede under en demonstrasjon i Atlanta mot rasisme.

WOOPS: Her går det galt for USAs president Joe Biden, under avreise til Atlanta. Vis mer

- Jeg tror det er viktig at vi fokuserer humaniseringen på ofrene. Jeg hører mye om skytteren, men de dyrebare livene som har gått tapt, er også knyttet til familier. De er forbundet til folk som elsker dem, sier Warnock til NBC News og legger til:

- Politimyndighetene går gjennom det arbeidet de må, men vi gjenkjenner alle hat når vi ser det. Og det er tragisk at vi har fått oppleve denne typen vold enda en gang, sier Warnock.

Våpen- og valglover

Han viser også til en lov mot hatkriminalitet, som ble vedtatt i Georgia etter drapet på den unge afroamerikanske mannen Ahmaud Arbery i fjor.

- Det tok altfor lang tid å få en lov mot hatkriminalitet her i Georgia. Men heldigvis har vi en slik lov nå, sier Warnock.

DEMONSTRERTE: De demokratiske senatorene fra Georgia, Jon Ossof (t.v.) og Raphael Warnock, deltok lørdag i en demonstrasjon mot rasisme i Atlanta. Foto: AP Photo/Ben Gray
DEMONSTRERTE: De demokratiske senatorene fra Georgia, Jon Ossof (t.v.) og Raphael Warnock, deltok lørdag i en demonstrasjon mot rasisme i Atlanta. Foto: AP Photo/Ben Gray Vis mer

Han mener også det er nødvendig med «rimelige våpenreformer» og påpeker paradokset med hvordan republikanere i Georgia nå forsøker å gjøre det svært mye vanskeligere for folk å stemme i delstaten.

- Denne skytteren var i stand til å drepe disse folkene samme dag som han kjøpte et våpen. Men akkurat nå, hva gjør delstatforsamlingen? De er opptatt her i Georgia med å hindre at folk skal være i stand til å stemme samme dag som de registrerer seg som velgere, sier Warnock.

Fjernet fra jobben

Uttalelsene fra FBI-sjef Christopher Wray kom også etter at en talsperson for sheriffen i Cherokee County, kaptein Jay Baker, ble fjernet fra rollen etter å ha kommet med uttalelser om den antatte drapsmannen som mange oppfattet som å underslå alvoret i hendelsen.

- Han var ganske lei og hadde ikke mer tålmodighet igjen. I går var en skikkelig dårlig dag for ham, og dette er det han gjorde, sa Baker om den antatte drapsmannen onsdag.

Seinere ble det også kjent at Baker tidligere hadde lagt ut innlegg på Facebook 30. mars og 2. april i fjor hvor han reklamerte for salget av en anti-asiatisk t-skjorte, skriver New York Times. T-skjorta hadde en retorikk, i tråd med hvordan Trump omtalte coronaviruset på den tida. Blant annet refererte det til viruset som importert fra «Chy-na» (som er slik Trump uttaler Kina journ.anm.).

Sheriffen i Cherokee County, Frank Reynolds, har siden beklaget Bakers kommentarer.

- Grundigere etterforskning

Den demokratiske senatoren, Tammy Duckworth, fra Illinois, er én av bare to asiatisk-amerikanere i Senatet. Også hun reagerer på hvordan politiet har omtalt drapene i Atlanta og det hun beskriver som en økende vold mot personer med asiatisk bakgrunn.

- Fra der jeg sitter, ønsker jeg en grundigere etterforskning av hvorvidt disse skytingene og andre liknende hendelser er rasistisk motivert. Det ser rasistisk motivert ut for meg, sier hun til CBS, ifølge Reuters.

Antallet tilfeller av hatkriminalitet mot asiatisk-amerikanere steg med 149 prosent i 16 større byer i 2020 sammenliknet med året før, ifølge Center for Study of Hate and Extremism.

Fredag besøkte også USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris Atlanta for å støtte asiatisk-amerikanere.

- De siste ukene har vi sett for mange eksempler på grusomme og brutale overfall mot kvinner, inkludert de tragiske drapene i Georgia. Det skader oss alle, og vi må alle gjøre mer for å skape samfunn hvor kvinner kan leve livene sine frie fra vold, sier Biden i en uttalelse søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer