Uenige om alt

For Israel er flyktningleiren Jenin et terrorreir. For palestinerne er Jenin blitt enda et symbol i kampen for en uavhengig stat. Det eneste partene er enige om, er at byen er lagt i ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vært i en del krigsområder, men maken til krigsødeleggelser har jeg aldri sett i hele mitt liv. Hele flyktningleiren er jevnet med jorda, og soldatene har begått vandalisme. De har skåret opp sofaer, ødelagt skolebøker, helt mel og olje på kjøkkengulvene, sier Inger Sandberg i Norsk Folkehjelp. Hun besøkte leiren i går.

Barnelik

Palestinerne anklager israelerne for en massakre. Israel sier at hæren kjempet intense kamper med palestinske geriljamenn, og at de drepte hovedsakelig er «terrorister».

- Hittil har vi tatt ut 55 døde. Av disse er to barn og flere kvinner, så en god del av likene vi har hentet ut er sivile, sier Røde Kors-representanten Ola Skuterud.

På det 400 ganger 500 meter lille flyktningleirområdet er alle hus jevnet med jorda. Et par hundre av husene er knust til småstein. Rundt 3000 mennesker er husløse.

I ruinhaugene møtte Norsk Folkehjelps utsendinger palestinere i går. En av dem var enke og åttebarnsmor.

Hun fortalte at hun og fem av døtrene var innesperret i et rom i ni dager.

- De var livredde mens kuler, raketter og stridsvogner holdt dem innesperret i huset. De leste Koranen og drakk vann mens alle husene rundt dem ble skutt i stykker, forteller Nora Ingdal fra Norsk Folkehjelp.

Sjøl har hun som Norsk Folkehjelps representant i Gaza opplevd mye elendighet, men møtet med Jenins innbyggere gjorde kraftig inntrykk.

- Jeg har sjøl vært 500 meter unna et rakettangrep, og det var fryktelig. Denne familien var bare meter unna, uten at de hadde noen som helst mulighet til å komme seg ut av leiren. I ni dager trodde de at de var de eneste som hadde overlevd.

Grønt lys

Ingdal forteller også om enkas naboer, en gammel far og hans invalide sønn. Den gamle mannen klarte å komme seg ut av huset før det ble jevnet med jorda. Sønnen ble igjen.

I dag er han død.

Ingdal forteller om 80 mennesker: Kvinner, barn, syke og gamle som var samlet på to rom. Her var de innesperret uten mat og bleier i fem dager.

- Palestinerne sier de savner 275 av sine sønner. De vet ikke om disse er drept eller arrestert. Ingen vet hvor mange som er døde, sier Ingdal.

  • Ifølge FNs generalsekretær Kofi Annan skal den faktasøkende gruppa starte arbeidet i Jenin lørdag. Men Israel har ennå ikke godkjent gruppa.

- Vi går ut ifra at vi nå har grønt lys fra Israel for å begynne arbeidet, sier Annans talsmann, Fred Eckhard.

SØRGELIG UTSIKT: Et palestinsk ektepar lager frokost på kjøkkenet, som har fått veggen sprengt bort. I bakgrunnen ruinene av flyktningleiren Jenin.