Uenige om Biden: - Naturstridig

Skulle Joe Biden stille til gjenvalg i 2024 og vinne, vil han i teorien gå av i 2029 som en 86 år gammel mann. Ekspertene er delt i spørsmålet om Bidens framtid.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer
Publisert

Han har beskrevet seg selv som en «overgangsfigur», men har svart unnvikende på direkte spørsmål om han vil stille til gjenvalg i 2024.

USAs nyvalgte president, Joe Biden, ble 78 år gammel fredag, noe som allerede gjør ham til landets eldste president gjennom tidende. Skulle Biden stille til gjenvalg i 2024 og vinne, vil han i teorien ikke gå av før 20. januar 2029 - da som en 86 år gammel mann.

Derfor er norske eksperter delt i synet på hvor sannsynlig det er at Biden kan og vil stille til gjenvalg i 2024.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer

Usikker på Biden

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, «holder det for nokså sannsynlig» at Biden vil søke gjenvalg i 2024, og nevner to spesifikke årsaker.

- For det første ønsker i utgangspunktet alle presidenter å bli gjenvalgt, fordi gjenvalg ses som en prestasjon som gir et bedre ettermæle. For det andre vil det i 2024 finnes en stor stab rundt Biden som har egeninteresse av at han tar en periode til. Disse vil bli skiftet ut om Kamala Harris skulle overta, sier Mjelde til Dagbladet.

Anders Romarheim, USA-kjenner og forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), er mer usikker.

- At Biden som 82-åring skal bli noe mer enn en én-periode-president, framstår for meg som lite sannsynlig per i dag, sier Romarheim til Dagbladet.

Men han tar forbehold.

- Hvis Biden er like vital om fire år som han er nå, og han får super medisinsk oppfølging de neste fire åra, så kan man ikke utelukke noe. Han vil da i så fall ha slått rekorden for den eldste presidentkandidaten to ganger på rad, men det er noe statistisk usannsynlig og naturstridig ved å tro at det kommer til å skje.

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dette kan avgjøre

Romarheim forteller en historie om hvordan den tidligere presidenten Bill Clinton, for å framstå mer distingvert og moden for presidentjobben, angivelig skal ha farget håret grått.

- Men de som ikke har grått og hvitt hår før de blir president, får det i løpet av fire år i jobben. Denne jobben tar veldig på, og både Biden og Det demokratiske partiet må i 2024 tenke over hvorvidt Biden er i stand til å sitte fram til han blir 86 år gammel. Problemet er at man ikke kan forskuttere slike vurderinger, sier USA-kjenneren.

Selv om Mjelde beskriver det som sannsynlig at Biden vil søke gjenvalg i 2024, er det ikke gitt, mener han.

- Hva må Biden legge til grunn når han tar den avgjørelsen?

- Helse, ambisjon, gjenvalgsodds, familiens synspunkt med mer vil spille inn, sier Mjelde.

Han legger til:

- Det er et poeng her at veldig mye kan skje de neste åra som får betydning for denne avgjørelsen. For eksempel førte Trumps inntog til at visepresidentkandidaten fra 2012, Paul Ryan, la sine presidentambisjoner på is.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Ingen aldersgrense

Men selv om Biden skulle være klar til å stille til gjenvalg, vil amerikanske velgere være klare for å stemme på en 82 år gammel mann?

- Ja, om ting generelt går bra i USA, og Biden framstår som normalt fungerende, svarer USA-eksperten Mjelde.

Som eksempel trekker han fram den tidligere senatoren Strom Thurmond, som satt i senatet til han var 100 år gammel. Mjelde peker også på Frankrike.

- Georges Clemenceau var 76 da han ble fransk statsminister for andre gang under første verdenskrig. Det finnes ingen naturlig øverste aldersgrense for en statsleder, sier Mjelde.

KINA GRATULERER: Etter først å ha uttalt at de vil avvente valgsituasjonen i USA før de gratulerer, har nå Kina snudd og gratulerer Joe Biden med valgseieren. Video: AP Vis mer

Kan skade ham

Bidens unnvikende svar og høye alder er grunnen til at dette er blitt et tema, selv før han er blitt innsatt som president. De blandede signalene Biden-leiren sender, har også forårsaket flere, ikke færre, spekulasjoner.

Da ABC News spurte ham i august i år om tanken på å sitte i to fulle perioder var noe han brukte tid på, svarte Biden: «Absolutt!», ifølge NTB.

Noen måneder tidligere, under et møte med store bidragsytere til kampanjen, betegnet han seg som en overgangsfigur, et ordvalg som utløste spekulasjoner og fikk mange til å heve øyenbrynene.

Få dager etter at seieren over Trump var definitiv, sa Bidens søster Valerie, som har vært en nær medhjelper av broren, at hun følte seg sikker på at han ville søke gjenvalg.

- Hvorfor svarer ikke Biden med et klart ja eller nei på spørsmål om gjenvalg?

- Om Biden, før han i det hele tatt har tiltrådt, skulle ha annonsert at han bare vil sitte i en periode, vil det framstå defensivt og det vil forringe hans maktbase, og den trenger han for å styre landet gjennom en turbulent maktovertakelse, svarer IFS-forsker Romarheim.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer