Uenige om Biden: - Naturstridig

Skulle Joe Biden stille til gjenvalg i 2024 og vinne, vil han i teorien gå av i 2029 som en 86 år gammel mann. Ekspertene er delt i spørsmålet om Bidens framtid.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han har beskrevet seg selv som en «overgangsfigur», men har svart unnvikende på direkte spørsmål om han vil stille til gjenvalg i 2024.

USAs nyvalgte president, Joe Biden, ble 78 år gammel fredag, noe som allerede gjør ham til landets eldste president gjennom tidende. Skulle Biden stille til gjenvalg i 2024 og vinne, vil han i teorien ikke gå av før 20. januar 2029 - da som en 86 år gammel mann.

Derfor er norske eksperter delt i synet på hvor sannsynlig det er at Biden kan og vil stille til gjenvalg i 2024.

Usikker på Biden

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, «holder det for nokså sannsynlig» at Biden vil søke gjenvalg i 2024, og nevner to spesifikke årsaker.

- For det første ønsker i utgangspunktet alle presidenter å bli gjenvalgt, fordi gjenvalg ses som en prestasjon som gir et bedre ettermæle. For det andre vil det i 2024 finnes en stor stab rundt Biden som har egeninteresse av at han tar en periode til. Disse vil bli skiftet ut om Kamala Harris skulle overta, sier Mjelde til Dagbladet.

Anders Romarheim, USA-kjenner og forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), er mer usikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer