Coronavirus:

Uenige om coronaregel

Bergen kommune innfører forbud mot flere enn fem personer i private sammenkomster. Oslo kommune velger annerledes, mens en jusprofessor kritiserer tiltaket.

UENIGE: Byråsdleder Valhammer og byrådsleder Johansen er uenige om coronaregler. Foto: NTB
UENIGE: Byråsdleder Valhammer og byrådsleder Johansen er uenige om coronaregler. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og Bergen kommune innfører forbud mot mer enn fem personer i private sammenkomster. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Oslo kommune velger derimot annerledes av hensyn til menneskerettighetene.

- Hvorfor velger dere å ikke nedjustere i Oslo også?

- Det er litt utfordrende. Også juridisk knyttet til menneskerettigheter, og andre ting som vi mener at er utfordrende med hensyn til det, sier Johansen til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har en regel om maks ti personer i private sammenkomster fortsatt. Men det er ikke slik at det må være ti personer hjemme til noen. Bare sånn at det er sagt. Det må ikke det.

Raymond Johansen svarer på spørsmål fra Dagbladet TV etter pressekonferansen. Vis mer

Kritikk

Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, mener at en forskrift med forbud mot mer enn fem personer i private sammenkomster kan være ugyldig.

Dette på grunn av at tiltaket er et «massivt inngrep i privat- og familielivet», som både Grunnlovens paragraf 102 og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 8 setter strenge krav til.

Bekymringene ble først fremmet i en kronikk som ble publisert i Bergens Tidende. Overfor Dagbladet forklarer Marthinussen hvilke konsekvenser dette kan få.

- Det betyr at folk som bryter forbudet ikke kan straffes. Det er litt som om bestemmelsen ikke skulle vært skrevet. Kverulantene som vil holde hjemmefester kan si: «Sorry, dere har ingenting», sier Marthinussen til Dagbladet.

STRENGE TILTAK: - Mange av tiltakene er svært inngripende, og vil tre i kraft natt til lørdag og vare til 23. november, sier Roger Valhammer, og lister opp tiltakene. Video: NTB Vis mer

Bergen svarer

Byrådsleder Valhammer er uenig i kritikken. Han understreker overfor Dagbladet at det finnes gode smittevernfaglige argumenter for å innføre et slikt forbud: Smittesituasjonen i Bergen er dramatisk, og det er fortsatt slik at folk hovedsakelig blir smittet i private hjem og sammenkomster.

Samtidig erkjenner Valhammer at tiltaket er mye mer inngripende enn et forbud mot mer enn ti personer i private sammenkomster. Valhammer påpeker derfor at unntakene i forskriften er viktig for tiltakets forholdsmessighet. Unntakene omfatter barn og familier.

- Vi må vurdere forholdsmessigheten for alle tiltak. Vi er veldig klare over hvor inngripende dette tiltaket er. Folkehelseinstituttet støtter både forskriften og tiltakene våre. I tillegg sier fagmiljøene i kriseledelsen vår at tiltakene er helt nødvendige for å slå ned den bølgen som treffer Bergen nå. Selv om tiltaket er inngripende, så mener vi at vi har lagt til rette for en tilstrekkelig grad av fleksibilitet, sier byrådsleder Valhammer til Dagbladet.

Bergen-tiltaket

Forbud mot private sammenkomster med over fem deltakere, og mot sammenkomster hvor avstandskravet på én meter ikke kan overholdes.

Det er ikke tillatt å være til stede ved private sammenkomster med mer enn fem personer. Bestemmelsen omfatter ikke barn som inngår i flere husstander. I husstander som har mer enn fem medlemmer kan alle medlemmer likevel være til stede samtidig.

Private sammenkomster hvor avstandskravet på én meter ikke kan overholdes er ikke tillatt.

Det gis unntak for etablerte kohorter i barnehage og barneskole, slik at barn som inngår i samme kohort også kan samles på fritiden.

Privat arrangør skal:

a. Tilrettelegge for at smittevernrådene kan overholdes

b. Ha oversikt over alle som er til stede med dato, tidspunkt, navn og telefonnummer for å kunne bistå ved en eventuell senere smitteoppsporing etter smittevernlovens § 3-6.

Oversikten skal oppbevares på en forsvarlig måte og slettes etter ti dager. Arrangøren skal informere de som er til stede om at det nedtegnes slik oversikt.

Det gis ikke dispensasjoner fra bestemmelsen.

Kilde: Bergen kommune

- Liv og helse først

Valhammer opplyser at det er jurister i Bergen kommunes kriseledelse som har forfattet forskriften. Valhammer gjentar at forskriften er gyldig, dersom den er forholdsmessig, og at han mener at den er forholdsmessig fordi det foreligger sterke smittevernfaglige argumenter for behovet for, og effekten av, tiltaket.

- Vi er helt enige med Marthinussen om at dette tiltaket er enormt inngripende for folks frihet. Men alternativet er at Bergen mister kontrollen, og at smitten akselererer noe voldsomt. Vår plikt er å sikre liv og helse, og da trenger vi kraftige tiltak. Når vi får anbefalt dette tiltaket så tydelig, og får opplyst at det vil være en sterk svekkelse av tiltakspakken dersom vi går tilbake på det, så ser vi ikke annet valg enn å innføre det, sier Valhammer og fortsetter:

- Helsevesenet og kommunale helsetjenester kan bryte sammen de neste ukene. Jeg forstår at tiltakene er inngripende, men samtidig må liv og helse komme først.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer

Oslo-valget

Valhammer ble også konfrontert med at hans partifelle i Oslo, Raymond Johansen, har valgt annerledes.

- Det må Oslo svare på. Det er nettopp de menneskelige hensynene som krever en omfattende skjønnsvurderingen når grensa settes på fem i motsetning når grensa settes på ti personer. Vi mener at vi har tatt høyde for det, og sikret at tiltaket ikke er strengere enn det er behov for. Samtidig ivaretar vi hensynet til barn og familier. Tiltaket er både målrettet, nødvendig og sterkt smittevernfaglig forankret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer