Coronavirus:

Uenige om coronaregel

Bergen kommune innfører forbud mot flere enn fem personer i private sammenkomster. Oslo kommune velger annerledes, mens en jusprofessor kritiserer tiltaket.

UENIGE: Byråsdleder Valhammer og byrådsleder Johansen er uenige om coronaregler. Foto: NTB
UENIGE: Byråsdleder Valhammer og byrådsleder Johansen er uenige om coronaregler. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og Bergen kommune innfører forbud mot mer enn fem personer i private sammenkomster. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Oslo kommune velger derimot annerledes av hensyn til menneskerettighetene.

- Hvorfor velger dere å ikke nedjustere i Oslo også?

- Det er litt utfordrende. Også juridisk knyttet til menneskerettigheter, og andre ting som vi mener at er utfordrende med hensyn til det, sier Johansen til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har en regel om maks ti personer i private sammenkomster fortsatt. Men det er ikke slik at det må være ti personer hjemme til noen. Bare sånn at det er sagt. Det må ikke det.

Kritikk

Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, mener at en forskrift med forbud mot mer enn fem personer i private sammenkomster kan være ugyldig.

Dette på grunn av at tiltaket er et «massivt inngrep i privat- og familielivet», som både Grunnlovens paragraf 102 og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 8 setter strenge krav til.

Bekymringene ble først fremmet i en kronikk som ble publisert i Bergens Tidende. Overfor Dagbladet forklarer Marthinussen hvilke konsekvenser dette kan få.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer