Uenige om hvem som skal betale ved inkasso

Gebyrene ved inkasso er for høye, mener Justisdepartementet.

FOR HØYE: Regjeringen foreslår kraftig reduksjon av inkassosalærene. Illustrasjonsfoto: Dagbladet
FOR HØYE: Regjeringen foreslår kraftig reduksjon av inkassosalærene. Illustrasjonsfoto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gebyrene ved inkasso er for høye, mener Justisdepartementet. Et forslag om kraftig reduksjon er nå på høring. Dessuten vil departementet ha synspunkter på en deling av kostnadene ved inkasso.

Inkassobransjen er lite glad for forslagene som ble lagt fram rett før jul. Bransjen frykter at en kostnadsdeling mellom den som skylder penger og kreditor vil føre til dårligere betalingsmoral.

Forbrukerrådet har derimot arbeidet for en slik deling, og håper det blir resultatet når departementet etter høringsrunden endrer inkassoforskriften.

Dyrest

- Vi tok initiativ overfor departementet for å få endret inkassosatsene etter at en Sifo-undersøkelse viste at Norge var dyrest i Norden. Dessuten mener vi at den som krever inn penger også bør betale en del av kostnadene, sier underdirektør Olav Nyhus i Forbrukerrådet.

- Hvis kreditor også er ansvarlig for deler av inkassokostnadene, vil motivasjonen til å inngå minnelige løsninger på et tidligere tidspunkt være høyere. Det samme med motivasjonen for å kvalitetssikre kravet.

Masseutsendelser

- Vi har sett at det sendes ut en del uberettigede massekrav, typisk etter telefonsalg og salg på kjøpesentre der det blir etablert et avtaleforhold som er uberettiget. Det oppstår ikke noen avtale eller noe krav uten at man selv aktivt har gitt uttrykk for det. Men enkelte leverandører benytter seg av dette og sender ut uberettigede krav, sier Nyhus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer