I RETTEN: Mandag startet rettssaken mot mulla Krekar. Dette bildet er tatt i Oslo tingrett i forbindelse med beslutningen om å fengsle Krekar i sju nye uker i august.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
I RETTEN: Mandag startet rettssaken mot mulla Krekar. Dette bildet er tatt i Oslo tingrett i forbindelse med beslutningen om å fengsle Krekar i sju nye uker i august. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Uenige om hvor farlig mulla Krekars uttalelser er

Forsvarer mener politiet overdriver mulla Krekars innflytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mandag startet rettsaken mot mulla Krekar i Oslo tingrett.

Han står tiltalt for å ha framført trusler og oppfordret til en kriminell handling på riksdekkende TV i forbindelse med et NRK-intervju i februar og med den kurdiske tv-kanalen NRT.

Innflytelsesspørsmål I dag forklarte han seg i retten for første gang. Da måtte han ikke bare svare på spørsmål om de to TV-intervjuene.

Mange av spørsmålene på rettens første dag, handlet nemlig om mullaens historikk og person - og hvilken innflytelse han har over ekstremistiske miljøer i dag.

Han måtte blant annet tåle flere spørsmål fra aktor om chattefunksjonen Paltalk, hvor han skal ha holdt kontakt med andre kurdere.

Spørsmålet om Krekars maktinnflytelse er et viktig poeng i saken mot ham, ifølge politiinspektør Vegard Rødås.

- Faren med sånne uttalelser som den han kom med på NRK, er det at han sier det med den autoriteten vi mener at han har, sier Rødås i aktoratet.

Rødås viser også til uttalelser Krekar har kommet med overfor det kurdiske tv-kanalen NRT, hvor mullaen oppgir å ha en stor tilhengerskare. 

Viktig Forsvarer Brynjar Meling stilte, på sin side, en rekke spørsmål til Krekar om hans tilknytning til ekstremistiske miljøer for å male et bilde av at mullaens makt innflytelse over ekstremister er overdrevet. 

Blant annet sa Krekar at han kun kjente Arfhan Bhatti fra den islamistiske grupperingen Profetens Ummah som «en mann på TV med langt skjegg».

Krekar avviste også at han kjente Taliban-president Abdul Rauf Mohammad, Moheyldeen Mohammed og Ubaydullah Hussain.

- Hvorfor er det viktig med en slik gjennomgang av mullaens person og historikk?

- Det er en forskjell på om en tiåring brøler «jeg skal drepe deg» og at en Hells Angels-medlem plutselig gjør det. Derfor er det viktig for oss å belyse at han ikke har kontaktene inn til det ekstremistiske miljøet som politiet mener at han har, sier Meling til Dagbladet.  

- Fabrikkert Meling startet dessuten sin innledning mandag med å presisere at han - til nå - ikke hadde klart å finne bevis for at det var trefninger eller attentater som den kurdisk-islamistiske organisasjonen Ansar al-Islam sto bak i perioden da mulla Krekar ledet den, like før han kom til Norge i 2003. 

Krekar påstår at anklagene mot ham er fabrikkert av norsk politi - og mente rettsaken mot ham var et spill for galleriet, som egentlig er politisk motivert.

I retten mandag rettet han også kritikk mot NRK, som han mener har feiloversatt en av setningene i det omstridte intervjuet fra februar.

Spørsmål om koranbrenning Krekar - som møtte opp i retten med en hjemmelaget plakat -  måtte også snakke mye om bakgrunnen for trussel-uttalelsene han ble dømt for i 2012.

I 2012 ble han altså dømt for trusler mot kurdiske Halmat Goran, to andre kurdere, og statsminister Erna Solberg.

I NRK-intervjuet i februar gjentok han noen av uttalelsene han har kommet med tidligere om Goran.

Forsvarer Brynjar Meling mener det er viktig at retten kan vise til at Krekar kommer med noe nytt i uttalelsene sine, fordi han mener Krekar ikke kan dømmes to ganger for samme forhold.

- Endrer ingenting Det var første gang Krekar forklarte seg mandag. Han har ikke villet snakke skikkelig ut med politiet i avhør.  

Statsadvokat Torunn Gran synes ikke forklaringen i dag endrer noe.

- Hans forklaring i dag var som ventet, han har bare ikke forklart seg om det tidligere, sier hun. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer