Uenige om hvorfor

Aldri har færre unge støttet monarkiet. Eksperter er uenige om årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reklameguruen Kjetil Try er fortsatt positiv til monarkiet.

- Meningsmålingene svinger for mye. Rundt bryllupet kommer antakelig kongehuset til å ha en oppslutning på nærmere 80 prosent. Svarene i målingen er for påvirket av alle omstendighetene rundt Ari Behn, sier Try til Dagbladet.

Try mener at kronprins Haakon er et forbilde for de unge. Kronprinsen tar standpunkter i viktige saker som homoseksualitet og rasisme.

- Det er et paradoks at jo mer folkelig de blir, desto mer unaturlig blir det å ha en konge. Dette er selvsagt en balansegang. Jeg synes kronprins Haakon har funnet balansegangen mellom det å være kongelig og folkelig.

- Jeg synes det er bra at kongebarna ikke bare omgåes folk fra «Bygdøy Seilerklubb». Dette vil på sikt være med på å styrke kongehuset, sier Try.

Glansbildet rakner

Trendforsker Lisbeth Larsen tror at livsstilen til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise kan være en av årsaken til at ungdommen svikter monarkiet. Hun tror at ungdom flest aksepterer at Haakon og Märtha Louise vil leve som folk flest, men at monarkiet da mister mye av glamouren.

- Jeg tror at mange unge har forståelse for Haakon og Märthas valg, men at de da mener at de må ta konsekvensene av det og hoppe av, sier Larsen.

Husker ikke kong Olav

Hun tror også at det har stor betydning at de yngste i undersøkelsen ikke husker kong Olav.

- Han framsto som den trygge folkekongen, sier Larsen som mener det er på tide med en monarkidebatt i Norge.