Uenige om Jan Helge Andersen

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): De rettspsykiatrisk sakkyndige Olaf Bakke og Tor Gamman har ikke greid å bli enige om sin vurdering av barnedrapstiltalte Jan Helge Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olaf Bakke, spesialist i psykiatri ved Aust-Agder sentralsykehus, har sammen med psykiater Tor Gamman stått for den judisielle observasjonen av Andersen.

Psykiaterne har kommet fram til en felles vurdering, men har på flere punkter ikke greid å bli enige. Etter at de avga en delt erklæring til byretten i Kristiansand i januar i år, gikk striden til rettsmedisinsk kommisjon.

Uenigheten skal ha sitt utgangspunkt i at det er vanskelig å vurdere hvorvidt en så ung person som Andersen (20 år) har mangelfullt utviklede sjelsevner. Rettsmedisinsk kommisjon har imidlertid kommet fram til at de støtter Gammans konklusjon siden Andersen har vist såpass umodne trekk i oppveksten.

Gamman mener Andersen har mangelfullt utviklede sjelsevner. Hans kollega Bakke mener at Jan Helge verken har mangelfullt utviklede eller varig svekkede sjelsevner.

De sakkyndige er enige om at Andersen ikke har vært sinnssyk i observasjonstiden, eller i tiden da drapene ble begått. Han skal heller ikke ha vært bevisstløs eller hatt sterkt nedsatt bevissthet i tiden drapene ble begått.

De sakkyndige er enige om at han ikke har varig svekkede sjelvsevner.

Olaf Bakke vitner nå i retten, og han kommer til å avgi en tileggserklæring, der han vil hevde at Andersen ikke har varig utviklede sjelsevner.

  • Ved 12.30 kommer de nye måleresultatene fra Telenor som viser hvilke basestasjoner som dekker stedet i Baneheia. I tillegg skal en psykolog på oppdrag fra de pårørende redegjøre for mulige varige psykiske skader de pårørende kan være påført på grunn av barnedrapene.

    • I retten kom det også fram at Jan Helge Andersens foreldre allerede i ung alder anså at Viggo Kristiansen ikke var noe heldig selskap for gutten.