Uenige om restriksjoner for halvautomatiske våpen

Det er ikke flertall i våpenlovutvalget for å forby halvautomatiske våpen med store magasiner. Bare politiets medlemmer av utvalget ønsker forbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det framgår av utvalgets innstilling, som ble overrakt Justisdepartementet mandag. Med et flertall på seks mot to foreslår utvalget å videreføre dagens forskriftsregler om halvautomatiske skytevåpen. Men det er enighet om strengere restriksjoner ved magasinkjøp.

Det innebærer at rifletypen som Anders Behring Breivik brukte 22. juli, fortsatt vil kunne anskaffes av personer med jaktlisens. Til jaktgeværer får man bare kjøpt magasiner med inntil ti kuler lovlig i Norge, og det vanligste er tre eller fem.

Men terroristen importerte, ifølge egen forklaring, magasiner med 30 kuler i hver fra USA. En slik import ønsker utvalget kontroll over gjennom en registreringsplikt. Men utvalget mener fortsatt at konkurranseskyttere skal kunne bruke større magasiner i sine rifletyper.

Vil forby terrorriflen Seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet og politiinspektør Astrid Elisabeth Nilsen ønsker imidlertid ytterligere innskrenkninger, noe også politidirektør Øystein Mæland har tatt til orde for.

- Vi ønsker kun geværer med faste magasiner som kan lades manuelt med inntil fem kuler. Dette innebærer at riflen Anders Behring Breivik brukte, forbys i Norge, sier Talgø til NTB.

Han mener skadepotensialet ved hurtig lading av store magasiner er så stort at interessene til konkurranseskytterne må vike.

- Dette var et tema også før 22. juli, men terrorangrepet viste hvor mye skade det kan gjøre, sier seksjonssjefen.

Idrettsgrener forsvinner Et av utvalgets oppgaver har vært å avveie behovet for våpenrestriksjoner mot bevaring av våpen- og jaktkulturen i Norge. Norges Jeger- og Fiskeforbund anslår at om lag 2.000 konkurranseskyttere har behov for store magasiner.

- Et slikt forbud vil medføre at mange idrettsgrener ikke vil være lov å praktisere lenger, sier jaktkonsulent Vidar Nilsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund, som er blant medlemmene som ikke ønsker noen innskrenkning på dette feltet.

President Randulf W. Tønnesen i bransjeorganisasjonen Våpenrådet påpeker at all lovgiving skal være til for de lovlydige, ikke de kriminelle.

- Det viktige spørsmålet er om et slikt forbud ville hindret noe. Våpen med fem skudd i magasinet kan også være raske å lade om. Et lovverk vil uansett ikke kunne hindre slik galskap. Jeg viser til Stoltenbergs uttalelser om mer åpenhet og mener ikke en gruppe skal måtte unngjelde for én persons handlinger, sier han til NTB.

Lettere å miste lisensen Utvalget er enige om en rekke punkter for oppfølging og meldeplikt, slik at det skal bli lettere å trekke tilbake lisensen hvis det oppdages faresignaler når innehaveren for eksempel ikke lenger jakter aktivt.

Blant annet skal helsepersonell etter forslaget ha tilgang til våpenregisteret og kunne melde fra til politiet dersom de mistenker at en person ikke bør inneha våpen.

- Det skal ikke lenger være opp til politiet å avdekke uregelmessigheter, men opp til den enkelte våpeneier å dokumentere at man har behov for og er skikket til å ha våpenet, sa sorenskriver Ingrid Røstad Fløtten, som har ledet utvalget, under presentasjonen mandag.

(NTB)