Uenige om testkrav

FHI vil droppe testkravet på grensa for alle reisende. Helsedirektoratet mener det bør opprettholdes.

UENIGE: FHI vil droppe det generelle testkravet for alle reisende. Helsedirektoratet mener det bør opprettholdes. Her respresentert ved helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
UENIGE: FHI vil droppe det generelle testkravet for alle reisende. Helsedirektoratet mener det bør opprettholdes. Her respresentert ved helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Onsdag publiserer Helsedirektoratet svar på oppdrag om vurdering av innreisetiltak fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Helsedirektoratet mener at systemet for test etter grensepassering fungerer godt i øyeblikket, og at de ikke ønsker å å bygge ned dette tilbudet i en «periode med usikkerhet rundt den videre utviklingen av pandemien».

Helsedirektoratet anbefaler å opprettholde testkravet for alle reisende etter grensepassering, anbefaler Folkehelseinstituttet nå å fjerne kravet.

De er imidlertid samstemte i sin anbefaling om å avvikle spesifikke innreisetiltak rettet mot reisende fra åtte land i det sørlige Afrika.

- Lite målrettet

I underlaget fra FHI framkommer det at instituttet mener betydningen av tiltaket for smittevernet nå vurderes som liten, og at tiltaket er lite målrettet.

De henviser til at testplikten ble innført for å oppdage smittede og forsinke introduksjonen av omikron i Norge.

- Erfaringen fra alfa-, delta-, og nå omikron-varianten viser at slike tiltak har begrenset effekt på å forsinke eller forhindre mer smittsomme virusvarianter i å etablere seg og raskt ta over. Nå er vi i en situasjon med mye innenlands spredning av både delta- og omikronvarianten, skriver instituttet.

Med om lag 300 000 innreisende i uka, påpeker FHI at dagens krav legger beslag på et stort volum tester og betydelige personellressurser, som det er stort behov for i flere kommuner.

- Det omfattende forbruket av tester i forbindelse med innreise må vurderes opp mot nytteverdien av tiltaket og det samlede behovet for tester til andre formål.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

- Nødvendig

Helsedirektoratet er enige med FHI i at ressursbruken for grensetesting må sees opp mot ressursbruken for alt TISK-arbeidet, inkludert antall tester, i kommunene.

De vurderer imidlertid at testkapasiteten er god nok til å videreføre det generelle testkravet, og anbefaler at tiltaket opprettholdes for å sikre at flest mulig smittede oppdages og isoleres, slik at videre smittespredning forhindres.

- Vi mener det er nødvendig å forsøke å redusere faren for smittespredning på alle områder, både innenlands og på grensa. På denne måten mener vi fortsatt grensetesting av alle kan bidra til å få kontroll over smitten innenlands, heter det i begrunnelsen.

Direktoratet påpeker at kravet har ført til en mangedobling av antallet som testes på grensa, og at andelen positive prøver i uke 48 lå på 1,3 prosent.

- Denne andelen forventes økt i ukene som kommer på grunn av den store smitteøkningen som foregår i mange land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer