Uenige om tiltak: - Vanskelig

Kapasiteten på Ahus er nær bristepunktet, og regjeringen peker på kommunene for å innføre lokale tiltak. Men flere kommuner vil ikke innføre tiltak uten at myndighetene kommer på banen.

UENIGE: Kommuner vil ikke innføre tiltak uten at myndighetene er på banen. Her fra Lillestrøm. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UENIGE: Kommuner vil ikke innføre tiltak uten at myndighetene er på banen. Her fra Lillestrøm. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittetallene fortsetter å øke med opp mot 2000 nye tilfeller daglig på landsbasis. Samtidig øker antall sykehusinnleggelser.

Særlig Akershus universitetssykehus (Ahus) varsler at kapasiteten på intensivavdelingene er sprengt.

Forrige ukes risikovurdering fra FHI anslo at vi kan se 500 innlagte coronapasienter i Norge i løpet av vinterbølgen.

Innfører ikke lokale tiltak

På en pressekonferanse fredag ble det innført nye råd fra regjeringen. Håndhilsing frarådes, og klemming bør begrenses, var beskjeden.

- Vi ønsker å holde samfunnet mest mulig åpent, samtidig som kommuner med smitteutbrudd innfører tiltak, sa helseminister Ingvild Kjerkol.

Smittevernoverlege i Drammen, Einar Sagberg, sier til Drammens Tidende at han er uenig med regjeringen, og han vil ikke anbefale lokale tiltak nå.

Dette til tross for at kommunen nærmer seg det høyeste smittenivået som foreløpig er registrert i løpet av pandemien.

KRITISK: Smittevernoverlege Einar Sagberg tror tiltak bør være regionale. Foto: Drammen kommune.
KRITISK: Smittevernoverlege Einar Sagberg tror tiltak bør være regionale. Foto: Drammen kommune. Vis mer

- Fra Drammen kommune sitt ståsted er situasjonen i dag håndterbar, forklarer han til Dagbladet.

Kommunen har derfor foreløpig ikke anbefalt lokale tiltak utover at de har gått ut med generelle råd til befolkningen.

Han understreker at utfordringen er sykehuskapasiteten.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer

- Politiske vurderinger

Sagberg tror ikke lokale tiltak er veien å gå for å lette på kapasitetsutfordringene på sykehusene i regionen.

- I regionen er det mange store sykehus som jobber for å fordele trykket seg imellom. Det er da vanskelig på kommunalt nivå å vurdere den faktiske belastningen på sykehusene i regionen og dermed situasjonen, sier smittevernoverlegen.

Han peker på at innføring av lokale forskrifter er politiske vurderinger. Derfor er det vanskelig å få alle kommunene i samme region til å beslutte det samme.

Sagberg mener helseforetak og helsedirektorat må vurdere de nødvendige tiltakene, da de har oversikt over den totale belastningen på sykehusene.

- Tenker man at det er nødvendig med tiltak trenger vi at det kommer samordnet for vår region. Det blir vanskelig for folk å forstå, respektere og etterfølge tiltak når det er ulike tiltak fra kommune til kommune, sier Sagberg.

På grunn av det høye smittetrykket blant barn og unge tror Sagberg, basert på erfaringer fra tidligere smittebølger, at jevnlig testing i skolene kan være avgjørende for å drive ned det generelle smittetrykket.

- Ikke aktuelt

Ordfører i Lillestrøm, Jørgen Vik (Ap), sier til Dagbladet at det heller ikke for dem er aktuelt å innføre lokale tiltak foreløpig.

- Den lokale situasjonen tilsier at det ikke er nødvendig. Skulle det derimot bli innført regionale tiltak, er Lillestrøm villige til å bidra. Vi er selvfølgelig åpne for å samarbeide, men da må Statsforvalteren komme på banen, sier ordføreren.

- MÅ PÅ BANEN: Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) vil ha samordnede tiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- MÅ PÅ BANEN: Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) vil ha samordnede tiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Det er registrert 317 smittetilfeller i Lillestrøm den siste uka.

Vik får støtte fra ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) i Ahus-kommunen Lørenskog.

- Vi har signalisert i de møtene vi har deltatt i, at det er kapasiteten til Ahus som er mest kritisk. Når det er problemer på Ahus, vil det berøre alle kommunene som sokner til Ahus. At Lørenskog skal innføre tiltak alene sees på som vanskelig. Dersom man innfører tiltak for å bedre situasjonen på Ahus, må det koordineres sentralt for å gjelde en større region, sier hun til Romerikes Blad.

Mandag var helseminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre på besøk hos Ahus. Her ble de presset om nasjonale tiltak.

- Vi ser hele tiden på helheten, så er det veldig viktig at kommunene også tar i bruk den muligheten de har til å innføre tiltak lokalt, sa Kjerkol da.

STILLES TIL VEGGS: Overlege ved Ahus, Ole Kristian Fossum, stiller statsminister Jonas Gahr Støre til veggs med bønn om nasjonale tiltak. Video: Edward Stenlund Vis mer

Bekymret for uvaksinerte

Også i Oslo øker smitten, og tirsdag ble det registrert 627 smittede, som er 200 flere enn samme dag forrige uke. Bydel Alna og Grorud er to av bydelene med høyt smittetrykk.

Bydelsoverlege i Alna, Marius Tyssvand, har ikke tro på lokale tiltak i hver enkelt bydel, men sier man kan tenke seg mer omfattende tiltak i opptaksområdet til Ahus.

- Det diskuteres tiltak i Oslo fortløpende, men det er foreløpig ikke avgjort, sier Tyssvand til Dagbladet.

Tyssvand forklarer at veien ut av pandemien er vaksinasjon. Han er bekymret for de som fortsatt ikke er vaksinert.

- I aldersgruppen 18 til 54 år er omtrent 50 000 osloborgere uvaksinerte, dette bekymrer meg og jeg frykter at vi kan få flere alvorlige syke i denne gruppa i tiden framover, sier Tyssvand.

Foreløpig er det et stabilt høyt smittenivå og ikke en eksponentiell stigning i bydelen. Ifølge Tyssvang er det få innlagte fra bydelen i forhold til smittetallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer