Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkrisa

Uenighet i KrF om de vil redde Erna og Siv

KrF har tre dager på seg til å bli enige om de skal komme Erna og Siv til unnsetning, dersom det ikke blir en budsjettavtale.

- ULIKE TANKER: KrF og Knut Arild Hareide kan bli stilt overfor et krevende dilemma: Støtte regjeringens budsjett uten Venstre, eller kaste regjeringen inn i en potensiell krise. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- ULIKE TANKER: KrF og Knut Arild Hareide kan bli stilt overfor et krevende dilemma: Støtte regjeringens budsjett uten Venstre, eller kaste regjeringen inn i en potensiell krise. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da vil Erna Solberg og regjeringspartiene kunne bli avhengige av subsidiær støtte fra KrF, Venstre eller begge to under budsjettbehandlingen i Stortinget mandag 5. desember for å få gjennom sitt budsjett.

Onsdag var det en enstemmig stortingsgruppe som gikk inn for at KrF skulle bryte budsjettforhandlingene.

Dagbladet har torsdag snakket med flere sentrale KrF-kilder som nå understreker at en evenuell støtte til budsjettet i Stortinget vil være et helt annet spørsmål, og at det er uenighet om hvorvidt de i så fall skal komme Erna til unnsetning.

Det handler nemlig da om noe større enn budsjettet, det vil handle om samarbeidsavtalen og regjeringens videre liv, peker en på. Andre KrF-kilder sier til Dagbladet at det er mer et åpent spørsmål enn det er reell uenighet, fordi de ennå ikke har behandlet dette spørsmålet i stortingsgruppa.

- Ulike tanker

Men i forbindelse med stortingsgruppas diskusjon som lå til grunn for beslutningen om å bryte budsjettforhandlingene, kom flere representanter inn på spørmålet om hvordan KrF skal stille seg til en eventuell subsidiær støtte.

Flere KrF-kilder forteller at det da kom fram ulike meninger i gruppa om hvorvidt det vil være riktig å redde regjeringen.

Dette ble også antydet av KrF-leder Knut Arild Hareide på onsdag.

- Det er ulike tanker rundt dette i gruppa, men vi har ikke gått i dybden. Kommer det et kabinettspørsmål vil vi konsultere vårt landsstyre, sa Hareide til Dagbladet da budsjettbruddet ble kjent.

Noen av stortingspolitikerne skal være mest opptatt av politisk gjennomslag og hvilke seiere man kan få ved å støtte budsjettet, mens andre er mer opptatt av det prinsipielt problematiske ved å være eneste garantist for å sikre Frps, og da spesielt innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaugs, videre regjeringsliv.

Det har foreløpig ikke utkrystalisert seg to tydelige leire og en åpen konflikt, men det utelukkes ikke at det kan skje.

Krevende valg

Flere i KrFs stortingsgruppe understreker også at dette vil bli et svært krevende valg for partiet, og det pekes på mange av de samme argumentene for og i mot som lå til grunn da de endte opp med å bryte budsjettforhandlingene:

JA TIL BUDSJETTET:

* Politisk gjennomslag: Med store seiere på familieliv, distrikt og skole, vil det kunne veie tyngre enn problemet med å være garantist for en regjering med Frp. Klima er en viktig sak for KrF, men de står nærmere regjeringen enn Venstre, og for noen er ikke dette en viktig nok sak til å felle regjeringen

* Samarbeidsavtale: En kilde understreker at det sitter langt inne å felle regjeringen, og at det er viktig for partiet å vise styringsdyktighet.

* Statsministeren: Et annet argument for å støtte et budsjett, er at et nei vil skade Erna Solberg, som fortsatt er deres foretrukne statsministerkandidat etter valget i 2017.

NEI TIL BUDSJETTET

* Avtale med Venstre: KrF gikk inn i samarbeidet sammen med Venstre, og de har fram til i dag stått sammen i stormen når det har vært uenighet med regjeringen. Det sitter langt inne for KrF å nå skulle skille vei med Venstre.

* Nei til Frp: KrF vedtok på sitt landsstyremøte i høst at de ønsker en sentrum/Høyre-regjering i neste stortingsperiode. De vil ikke sitte i regjering sammen med Frp. Det å nå skulle være det eneste partiet som sikrer Frp’s liv som regjeringsparti, kan svekke troverdigheten til partiet.

*Ultimatumet: KrF har store problemer med at en mindretallsregjering har stilt et ultimatum om bilpakka. I tillegg misliker KrF at bilpakka overkompenserer bilistene. Dersom ikke regjeringen går tilbake på dette, kan det være vanskelig for KrF å støtte et budsjett.

- Veldig skeptisk

Partileder Knut Arild Hareide skal selv ikke ha fattet en endel beslutning om hva han skal anbefale. Og selv om han får gode skussmål når det gjelder å jobbe konstrutivt for å komme fram til en bred enighet, blir det ikke enklere for partilederen når han også vet at flere fylkesledere har gitt klart uttrykk i Dagbladet for at det vil være en for stor belastning for KrF å redde Høyre/Frp-regjeringen alene.

- Jeg er veldig skeptisk til at KrF alene skal redde regjeringen. Vi har nettopp hatt et landsstyremøte der vi vedtok at vi ikke ønsker å ha Frp med i regjering. Om vi så plutselig lar Frp diktere statsbudsjettet og redder Frp i regjering, vil det være en stor belastning. Jeg ønsker en bred enighet mellom alle de fire partiene, sa fylkesleder i Troms KrF, Jon Christian Anker, til Dagbladet på mandag.

- DØRA ER ÅPEN: Knut Arild Hareide (KrF) mener at en mindretallsregjering verken bør eller skal sette et ultimatum før man går inn i forhandlinger. Men han understreker at KrF sin dør står åpen hele døgnet, til og med på søndager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!