FULL KRANGEL: Bilde av Scandinavian Star tatt i Lysekil 8. april 1990, dagen etter at brannen om bord brøt ut. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
FULL KRANGEL: Bilde av Scandinavian Star tatt i Lysekil 8. april 1990, dagen etter at brannen om bord brøt ut. Foto: Per Løchen / NTB scanpixVis mer

Uenighet mellom Scandinavian Star-støttegrupper

Støttegruppen etter Scandinavian Star mener det ikke gir mening å be politiet om å avslutte etterforskningen av ferjebrannen, slik den danske støtteforeningen har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til Stortingets granskingskommisjon ved kommisjonsleder Frank Kjetil Olsen skriver Mike Axdal i den danske støtteforeningen at Oslo-politiets arbeidsmetoder skader framdriften i etterforskningen av Scandinavian Star-brannen og det arbeidet som kommisjonen skal jobbe med senere.

- Etter Den danske støtteforening etter Scandinavian Stars oppfatning er Oslo-politiet inhabilt, og det skal bemerkes at Oslo-politiet er tatt i flere usannheter om innhold i saken, skriver Axdal i brevet og viser til informasjon om Röda Bolaget i Sverige, hydraulikksystemet på skipet samt innholdet i branntekniske utredninger fra branneksperter som ifølge Axdal var leid inn av Oslo-politiet i 1990.

- Politiet må etterforske Den norske støttegruppen etter ferjebrannen i 1990 er slett ikke enig i anmodningen og kritikken fra danskene. I en epost til NTB skriver støttegruppens leder, Jan Harsem, følgende:

«Det betviles at det finnes utbredt støtte blant berørte etter Scandinavian Star i Norge og Danmark for krav om å avslutte politiets etterforskning. Det har vært enkelte kritiske utspill til politiet den siste uken, men vår holdning er at det uansett ikke er andre enn politiet som har mandat til å gjøre den etterforskningen som nå pågår».

Støttegruppen sier det var riktig å iverksette ny etterforskning av saken og påpeker at Stortingets granskingskommisjon ikke har mandat til å instruere politiets etterforskning.

Politi-kritikk Politiet har fått kritikk fordi de angivelig ikke har avhørt hovedvitner i saken. Ifølge Axdal har den danske støtteforeningen vært i kontakt med en lang rekke personer som ikke har hørt noe fra norsk politi.

- Etter Den danske støtteforening etter Scandinavian Stars oppfatning er dette en sak hvor de sentrale hovedpersoner ikke kommer av seg selv. Oslo-politiet har denne uken uttalt i pressen at de ikke tror saken kan bli oppklart. Av samme grunn mener Den danske støtteforening etter Scandinavian Star at Oslo-politiet ikke skal fortsette etterforskningen, men overlate denne jobben til kommisjonen, heter det i brevet.

Oppfordrer til samarbeid Den norske støttegruppen slutter seg til deler av danskenes kritikk av politiet. Den mener det var feil av politiet å gå ut med vurderinger av vitnemålet til den tidligere sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen uten å ha snakket med ham.

Samtidig er gruppen klar i sin melding om at politiet må fortsette å etterforske saken. Den lister opp fire konkluderende punkter:

* Det var rett beslutning av Riksadvokaten i 2014 å iverksette ny etterforskning

* Vi oppfordrer heller alle som kan ha informasjon om å levere denne til politiet

* Det var rett beslutning av Stortinget å iverksette gransking

* Alle som kan bidra til best mulig gransking må samarbeide med Stortingets kommisjon

I alt 159 mennesker omkom i brannen om bord i bilferja natt til 7. april 1990. Axdal mistet både faren og broren i brannen. Harsem mistet sin gravide kone i tragedien og har siden hatt en fremtredende rolle i støttegruppen. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram