Coronaviruset:

Uenighet om barnesmitte

Island har gjennomført en ny studie på barnesmitte som peker på at barn i stor grad smittes av voksne. Nakstad mener vi fortsatt mangler kunnskap om barns bidrag i smittespredningen.

SMITTES AV VOKSNE: En ny studie fra Island konkluderer med at barn i stor grad smittes av voksne og at barn i langt mindre grad enn voksne bidrar til smittespredning i samfunnet. Her fra Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i august. Foto: Heiko Junge / NTB.
SMITTES AV VOKSNE: En ny studie fra Island konkluderer med at barn i stor grad smittes av voksne og at barn i langt mindre grad enn voksne bidrar til smittespredning i samfunnet. Her fra Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i august. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I april besluttet regjeringen en gradvis gjenåpning av skoler og barnehager, etter at de fire uker tidligere hadde stengt ned store deler av landet og innført hjemmeundervisning for alle barn.

I begrunnelsen for gjenåpningen, ble det blant annet pekt på erfaringer fra Island som tilsa at barns bidrag i smittespredningen var svært lav.

Siden den gang har det kommet ny, men sprikende kunnskap om barnesmitten. Samtidig har smitteutbrudd på skoler og barnehager til stadighet sendt hele klasser i karantene og tidvis medført stengte skoler og barnehager.

Nå har Island nok en gang gjennomført en omfattende studie på barnesmitte, som fortsatt peker på at barn smittes i langt mindre grad enn voksne.

Ble smittet av voksne

En rapport fra det europeiske smittevernbyrået (ECDC) ga i august norske helsemyndigheter et nytt syn på barnesmitte.

Denne rapporten mente at barn, på lik linje med voksne, kan bidra ganske betydelig til smittespredningen i samfunnet.

Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, sa seg den gang uenig i funnene i ECDC-rapporten. Årsaken, mente han, var at barn i mindre grad utvikler symptomer. Det er når man har symptomer at man i størst grad sprer smitten videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer