Coronaviruset:

Uenighet om barnesmitte

Island har gjennomført en ny studie på barnesmitte som peker på at barn i stor grad smittes av voksne. Nakstad mener vi fortsatt mangler kunnskap om barns bidrag i smittespredningen.

SMITTES AV VOKSNE: En ny studie fra Island konkluderer med at barn i stor grad smittes av voksne og at barn i langt mindre grad enn voksne bidrar til smittespredning i samfunnet. Her fra Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i august. Foto: Heiko Junge / NTB.
SMITTES AV VOKSNE: En ny studie fra Island konkluderer med at barn i stor grad smittes av voksne og at barn i langt mindre grad enn voksne bidrar til smittespredning i samfunnet. Her fra Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i august. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I april besluttet regjeringen en gradvis gjenåpning av skoler og barnehager, etter at de fire uker tidligere hadde stengt ned store deler av landet og innført hjemmeundervisning for alle barn.

I begrunnelsen for gjenåpningen, ble det blant annet pekt på erfaringer fra Island som tilsa at barns bidrag i smittespredningen var svært lav.

Siden den gang har det kommet ny, men sprikende kunnskap om barnesmitten. Samtidig har smitteutbrudd på skoler og barnehager til stadighet sendt hele klasser i karantene og tidvis medført stengte skoler og barnehager.

Nå har Island nok en gang gjennomført en omfattende studie på barnesmitte, som fortsatt peker på at barn smittes i langt mindre grad enn voksne.

Ble smittet av voksne

En rapport fra det europeiske smittevernbyrået (ECDC) ga i august norske helsemyndigheter et nytt syn på barnesmitte.

Denne rapporten mente at barn, på lik linje med voksne, kan bidra ganske betydelig til smittespredningen i samfunnet.

Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, sa seg den gang uenig i funnene i ECDC-rapporten. Årsaken, mente han, var at barn i mindre grad utvikler symptomer. Det er når man har symptomer at man i størst grad sprer smitten videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.