Uenighet om fredsstyrker i Ukraina

Russland og ukrainske opprørere raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet om fredsstyrker i Ukraina er et smart grep av president Petro Porosjenko, mener eksperter. Men både Russland og ukrainske opprørere raser over forslaget - som får lunken mottakelse i EU.

Både Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin og ukrainske opprørere hevdet torsdag at utspillet er et forsøk på å ødelegge Minsk-avtalen som ble inngått i forrige uke.

- Dette er faktisk et brudd på tiltakspakken som er ment å iverksette Minsk-avtalen. Så vi har en svært negativ holdning til dette, sier separatistleder Denis Pusjilin.

I et hastemøte onsdag kveld vedtok Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd å be om at internasjonale fredsbevarende styrker settes inn øst i landet for å sikre at våpenhvilen overholdes. En politistyrke fra EU med FN-mandat vil være den beste løsningen, mener Porosjenko.

- Smart grep Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener utspillet er et taktisk smart grep.

- En fredsstyrke vil gjøre det vanskeligere for Russland å fortsette å puste liv i konflikten og vil begrense deres handlingsrom, sier han til NTB.

NUPI-forsker Sverre Lodgaard understreker at en fredsstyrke i Ukraina både må være upartisk og ha FN-mandat. Han tror ikke Russland vil godta en politistyrke fra EU.

- Frankrike og Tyskland har hele tiden samarbeidet nært med Porosjenko. Dermed er det lite tenkelig at Russland, som er en av FNs fem vetomakter, vil si ja til en slik styrke i FNs sikkerhetsråd, sier Lodgaard til NTB.

Men et veto fra Russland i FN vil samtidig gi russerne et forklaringsproblem, mener Bukkvoll.

- De har jo hele tiden hevdet at de ikke er en del av konflikten, påpeker han.

EU lunken Også i EU får forslaget om en fredsstyrke en heller lunken mottakelse.

EU vil gjøre det de kan for å sikre at Minsk-avtalen oppfylles, sier Kommisjonens talsperson Catherine Ray, som heller vil snakke om EUs støtte til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas observatører enn noe eget EU-oppdrag.

- Vi støtter OSSE-oppdraget og vil gjøre det vi kan for å sikre at Minsk-avtalen oppfylles fullt ut, sier Ray til pressen i Brussel.

Norge utenriksminister Børge Brende (H) mener det er viktig at partene overholder våpenhvileavtalen og at OSSE gis mulighet til å utføre sitt oppdrag med å overvåke oppfølgningen av avtalen.

Den tyske talsmannen Gernot Erler tror det er urealistisk at et EU-oppdrag vil få FN-godkjennelse.

- Russland ser EU mer som en part i konflikten, og jeg tror ikke det kan komme samtykke derfra, sier han til tysk TV.

(NTB)