Uenighet om kutt-tall

- Bare 18 som ikke får dra, sier Forsvarsdepartmentet om kuttene i ISAF-styrken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag ble det kjent at det skal kuttes i ISAF-styrkens nasjonale støtteelement (NSE).

Mannskapet i kompaniet har nå like før avreise fått beskjed om at rundt 40 av dem likevel ikke får reise til Mazar-e Sharif i Afghanistan.

Birgitte Frisch, avdelingsdirektør i kommunikasjonsenheten i Forsvardepartementet, bekrefter at behovet for innsparing er årsaken til NSE-kuttet.

- Vi står ovenfor økonomiske utfordringer for å klare budsjettene, og grunnen til endringene i NSE er økonomi, sier hun til Dagbladet.no.

Hun sier imidlertid at det kun er 18 personer som likevel ikke får reise, og ikke 40 personer, slik offiserene selv ble informert om.

Denne informasjonen stiller tillitsmann for maskintroppen i NSE, Are Reiten, seg undrende til.

- Det stemmer ikke ut fra de opplysningene vi har fått. Men det kommer an på hvordan man teller, samtidig har noen takket ja til nye type stillinger slik at de likevel får dra ut, sier Reiten til Dagbladet.no i kveld.

Offiserene som nå ikke får reise har de siste to månedene trent til oppdraget på Sessvollmoen militærleir. Flere av dem har også tidligere opplevd å bli snytt for et oppdrag like før avreise - da var det oppdraget i Darfur som ble avlyst.

Frisch har forståelse for offiserenes frustrasjon, men sier at utenlandstroppene stadig endres på grunn av økonomiske forhold eller endring i oppdragene.

KUTTES I JULI: Det blir færre norske tjenestemenn i Mazar-e Sharif i Afghanistan i tida framover. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / SCANPIX
KUTTES I JULI: Det blir færre norske tjenestemenn i Mazar-e Sharif i Afghanistan i tida framover. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / SCANPIX Vis mer

- Vi ønsker å ha så lang horisont som mulig for våre ansatte, men denne gruppen offiserer, som bare leies inn til Forsvaret for en periode, må leve med en slik usikkerhet.

Nedskjæringene i NSE bidrar ikke til å roe ned konflikten mellom forsvarsledelsen og befalene i Telemark Bataljon. I går brøt de ut i åpen krangel etter at befalene beskylder forsvarssjef Sverre Diesen for «svik» mot bakkemannskapene i Afghanistan.

- Gjøres det noe nå for å forbedre det dårlige forholdet som har utviklet seg mellom forsvarsledelsen og bakkemannskapene?

- Vi tar selvkritikk på informasjonsflyten mellom ledelse og ansatte. Vi kjenner godt vårt forbedringspotensial, sier Frisch til Dagbladet.no

<B>FRUSTRERT</B>: Are Reiten (36) har fått beskjed om at Afghanistan-oppholdet avlyses.