Uenighet om Kyoto-avtalens betydning

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland er uenige om hvilken betydning Kyoto-avtalen får for de planlagte gasskraftverkene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik fastslår at det ikke er rom for bygging av to gasskraftverk etter enigheten i Kyoto natt til i dag.

- Regjeringen mener det er særdeles lite klokt å bygge gasskraftverkene. Da må vi kutte klimagassutslippene med 10 prosent i forhold til dagens nivå i stedet for 5 prosent, sier Kjell Magne Bondevik.

Han ber både selskaper og politikere som har sagt ja til gasskraft om å snu.

Fraråder bygging

Ifølge Bondevik vil regjeringen til våren legge fram konsekvensene av avtalen for Norges vedkommende for Stortinget.

- Da vil Stortinget måtte ta stilling til om vi skal bygge to gasskraftverk. Vi vil sterkt fraråde det, sier Bondevik.

I dag ville han ikke svare på om sentrumsregjeringen går av dersom stortingsflertallet likevel holder fast ved sitt gasskraft-ja.

- Dette er jo i realiteten et kabinettspørsmål, sier Bondevik, og avviser å gå inn i en slik problemstilling nå.

Tilfreds Jagland

Ifølge Thorbjørn Jagland åpner Kyoto-avtalen for at Norge kan starte byggingen av gasskraftverk så snart en utslippstillatelse foreligger fra Statens forurensningstilsyn. Han er meget tilfreds med avtalen.

- En moderne klimaavtale som gjør at vi kan samarbeide for å oppnå målsettingene, gjennomføre kvotehandel, investere og overføre teknologi til de fattige landene, sa Jagland på en pressekonferanse i dag.

Han mener det vil være fornuftig med en stortingsmelding om oppfølgingen av Kyoto-avtalen som viser hvordan Norge skal klare å gjennomføre forpliktelsene.

- Stortingsflertallet har vedtatt hvordan gasskraftverkene skal plasseres. Det er ingenting i klimaavtalen som endrer dette, sier Jagland.

Han mener bygging og drift av gasskraftverkene kan settes i gang før Norge har kjøpt utslippskvoter fra andre land.

Andre land må foreta store reduksjoner av sine utslipp. Hvordan skal for eksempel kullkraftverk kunne fases ut om ikke kraft fra gasskraftverk kan komme til erstatning? spør Jagland.

(NTB)