- Uerstattelig

Det brant i en melkefabrikk på Toten fredag.

BRANN PÅ TOTEN: Det brenner i Mjølkefabrikken på Toten. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynte å brenne i lokalene til Kapp melkefabrikk på Toten fredag. Klokka 19.15 melder politiet at de har kontroll på brannen.

- Det brenner godt, så per nå har ikke brannvesenet kontroll over brannen. De er i en aktiv slukningfase, sier operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder til Dagbladet fredag ettermiddag.

Kraftig røyk kommer fra brannen. Obstfelder sier at vindretningen fører den sørover, og at politiet nå reiser til naboer og ber dem lukke vinduer.

HJALP MED SLUKKINGEN: Nedre Romerike brann- og redningsvesen melder at de bisto med slokkerobot. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen
HJALP MED SLUKKINGEN: Nedre Romerike brann- og redningsvesen melder at de bisto med slokkerobot. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen Vis mer

- Vi har også etablert et evakueringssenter dersom noen må evakuere, sier han.

Ikke kontroll

Alle som var på jobb, er evakuert, skriver Oppland Arbeiderblad. Flere bedrifter holder til i de gamle fabrikklokalene til fabrikken.

Politiet har heller ingen opplysninger om at noen ikke er gjort rede. Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.

Klokka 16.55 er det fortsatt ikke kontroll på brannen, opplyser von Obstfelder til Dagbladet.

- Det siste vi fikk fra stedet, er at flammene har brutt gjennom begge sider av taket. Det er en stor sjanse for at byggene blir totalskadd, sier han.

- Uerstattelig

Bygget er fra 1898, og er blant annet en del av Mjøsmuseet.

- Det viktigste for oss, var at vi fikk evakuert våre og andre ansatte. Akkurat nå legger vi planer for evakuering av de flotte gjenstandene vi har i komplekset, blant annet helleristninger og vikingsverd, sier direktør Arne Julsrud Berg til Dagbladet.

Bygget som brenner ligger ved siden av bygget der Mjøsmuseet har utstillinger.

- Bygget det brenner i, har trekontruksjoner i taket, akkurat som museumsbygget. Det ryker fryktelig og brenner skikkelig. Men det står en hall mellom, som er i betong, som er en god buffer. Men det blir røykskader her, sier Berg.

- Det er mye som er uerstattelig, men museumsgjenstandene her, er uerstattelige. Det er dem vi har fokus på, sier han.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer