Ufaglærte taper

Helse- og omsorgssektoren skriker etter arbeidskraft. Likevel er 5700 registrert som arbeidsledige i denne bransjen. Problemet er at de fleste er ufaglærte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du ingen utdanning eller faglig kompetanse i form av erfaring, stiller du svakere enn noen gang på arbeidsmarkedet.

- Ved første øyekast rimer det dårlig at det er så stor mangel på hjelpepleiere og sykepleiere, og samtidig så mange jobbsøkere i helse- og omsorgssektoren. Vi har sett nærmere på fenomenet, og funnet at flertallet av de 5721 ledige er ufaglærte jobbsøkere. Og ufaglærte stiller sist i køen i alle bransjer, sier markedsdirektør i Aetat, Terje Tønnessen, til Dagbladet.

Flere eldre sliter

I mangel av nok utdannede hjelpepleiere i Norge, må Aetat hente hjelpepleiere fra Polen.

- Det ville definitivt vært færre arbeidsledige om flere hadde skolert seg innenfor pleie- og omsorgsyrkene, sier Tønnesen.

Også de over 50 år sliter på arbeidsmarkedet. Denne gruppa jobbsøkende øker stadig og utgjør i dag nesten 20 prosent av alle arbeidsledige.

- Dette er svært bekymringsfullt. Her snakker vi jo om folk med både kompetanse og solid erfaring. Selv om noen kan slite med en sammensatt problematikk, ser vi at alderen alene får mange arbeidsgivere til å rygge. Jo lengre de er ledige, jo lavere blir selvtilliten, og jo verre blir det å få jobb. Derfor er det viktig å få gjort noe tidlig, og her bistår vi, sier Tønnessen.

Ved utgangen av februar var det registrert 72000 arbeidsløse, som utgjør 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Det er noen færre enn i januar, men 11 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Færre annonserer

Årsaken til flere ledige er nedgang i etterspørselen etter arbeidskraft i blant annet IT-sektoren og deler av varehandelen og reiselivssektoren. I industrien svinger det også.

I februar i år var det 10 prosent nedgang i ledige stillinger annonsert i tidsskrifter og aviser sammenliknet med året før.

I Oslo økte ledigheten hele 37 prosent siste året. I Akershus var økningen 34 prosent. I Oslo er vel 10000 - 3,5 prosent av arbeidsstyrken - arbeidsløse.

Ifølge fungerende fylkesarbeidssjef Jan Bjørkum skyldes økningen i Oslo hovedsakelig oppsigelser innenfor tjenesteytende virksomhet.