Ufarlig for mennesker

Munn- og klovsyke sprer frykt blant bønder og landbruksmyndigheter, men du behøver ikke være redd for å bli syk av viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munn- og klovsykeviruset er ekstremt smittsomt og skremmer mang en storfebonde i Europa. Men som kjøtteter kan du ta det helt med ro.

- Munn- og klovsyke-virus er ikke farlig for mennesker, beroliger avdelingsoverlege Ivar Ørstavik ved Folkehelsa til Dagbladet.no.

Det er ikke bevist at viruset har noen effekt på mennesker, annet enn at vi kan bringe smitten videre.

- Munn- og klovsyke-virus har ingen ting med kugalskap å gjøre, sier Ørstavik.

Frossent kjøtt

Viruset kan smitte over 250 kilometer, litt avhengig av temperatur og vind. Franske bønder lever fortsatt i frykt for at smitten er kommet luftveien over den engelske kanal.

Dyrene som blir smittet får blærer i munnen og klovene. Blærene er bare synlige en dag eller to, og dyra får vondt i munnen og problemer med å spise.

Frossent kjøtt som inneholder lymfeknuter og benmarg kan bære med seg smitten i 6 til 8 måneder.