Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ufattelig at Bondevik-regjeringen truer sykelønna

Regjeringen Bondevik kan velte avtalen om å stanse veksten i sykefraværet og tallet på uføretrygdede. Det mener stortingspresident Jørgen Kosmo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosmo sier at «det er helt ufattelig at Bondevik-regjeringen vil sette hele avtalen i fare».

Staten og partene i arbeidslivet ble enige om avtalen like før regjeringsskiftet i høst.

Samtidig med at LO og NHO i dag har det de kaller «kick-off» for «intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv» med deltakelse av en rad prominenser med statsminister Kjell Magne Bondevik i spissen, legger Kosmo opp til konfrontasjon.

Han viser til at regjeringen vil redusere bevilgningene til 600 nye stillinger i trygdeetaten med 25 prosent.

- Disse stillingene er en forutsetning for at staten kan innfri sine avtaleforpliktelser, og Ap-regjeringens forslag var et minimum for å følge opp intensjonsavtalen mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, sier Kosmo, som sto fadder til avtalen da den ble inngått tidligere i høst. Avtalen innebar 20 prosent reduksjon i sykefraværet uten kutt i sykelønna.

Kutt 100 prosent!

Næringslivets Hovedorganisamener at det er meningsløst å øke belastningen på trygdeetaten, og synes finansminister Per-Kristian Foss gjerne kunne fjernet hele bevilgningen på 237,5 millioner kroner - under forutsetning av at det samme beløpet ble satset direkte på tiltak i bedriftene.

Karensdager?

I statsbudsjettet foreslo regjeringen Stoltenberg å bevilge 237,5 millioner kroner for å bygge opp en tjeneste som skulle bistå i bedriftenes arbeid for å redusere sykefraværet.

Etter å ha understreket at Bondevik-regjeringen «legger stor vekt på å følge opp avtalens forpliktelser», kuttet finansminister Per-Kristian Foss bevilgningen kraftig.

- Dersom målene som er satt for reduksjon i sykefraværet ikke nås, vil innstramminger i regelverket bli vurdert, skriver finansministeren i regjeringens tilleggsproposisjon.

Det betyr at regjeringspartienes tidligere forslag om karensdager igjen kan bli aktuell politikk allerede i 2004.

- Jeg er meget forbauset. Ikke minst fordi trygdedirektør Dagfinn Høybråten på faglig grunnlag ba om mer enn 237,5 millioner kroner, mens helseminister Dagfinn Høybråten nå er med på å anbefale et kraftig kutt, sier Kosmo.

Hele Norges coronakart