RUSSEN LETER: Rundt 30 russ søkte i natt etter de tre kyllingene rundt Atlanterhavsparken i Ålesund. Driftsleder ved parken, Runar Veiseth (t.v) er takknemlig for hjelpen. 
— Det er flott at disse er med og leter, og at de forsøker å bøte på inntrykket sju andre har skapt av russen, sier han.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
RUSSEN LETER: Rundt 30 russ søkte i natt etter de tre kyllingene rundt Atlanterhavsparken i Ålesund. Driftsleder ved parken, Runar Veiseth (t.v) er takknemlig for hjelpen. — Det er flott at disse er med og leter, og at de forsøker å bøte på inntrykket sju andre har skapt av russen, sier han. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer

- Ufattelig at russen som har gjort dette ikke vil fortelle hvor de har satt ut pingvinkyllingene

Driftsleder ved Atlanterhavsparken i Ålesund, Rune Veiseth, fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE OPPDATERING: Fire russ er siktet etter pingvintyveriet - risikerer fengselsstraff

ÅLESUND (Dagbladet): Veiseth begynner å miste troen på at de tre pingvinkyllingene sju russ mistenkes for å ha stjålet fortsatt er i live.  

- Vel, hva skal en tro. Vi kan alltids håpe, men de tre kyllingene er av rasen Humboltpingviner som oppholder seg i områder i Chile og Peru, og altså ikke på isen. Blir det minus fem grader så går de inn i «husene» sine ved pingvindammen. De er skapt for et klima som er omtrent som hos oss, men de tre kyllingene varmes av mødrene sine og er totalt avhengige av dem.  

Rune Veiseth var ved Atlanterhavsparken til over klokka 01.00 i natt. I det store området rundt parken høres piping, og det lyser i dusinvis av lommelykter.

Innrømmet innbrudd Det er rundt 50 personer som er ute og forsøker å lokke på de tre små kyllingene som er av en utrydningstruet rase. 

- Her går det om lag tretti russ i regn og sur vind ute i terrenget for å forsøke å bøte på det inntrykket sju russ ser ut til å ha skapt. Og samtidig sitter det altså sju russ i avhør hos politiet og nekter å fortelle hvor de har satt av kyllingene. Det er helt ufattelig, sier Veiseth oppgitt til Dagbladet.

- Har disse innrømmet å ha stått bak innbruddet?

-Ja, det kom ei russejente ned hit sammen med politiet og fortalte at hun visste hvem det var, fordi hun var en av dem. Og det vi har fått høre nå er at noen av dem har kjørt ned i området her og plassert fuglene ut i naturen, men altså nekter å si hvor. Det skal ha skjedd nå torsdag ettermiddag. Disse kyllingene er så små at de ikke kan bevege seg mer enn helt i nærheten av der de ble satt ut.

- Er rovdyr en trussel?

- Ja. Her er både fugler og andre dyr som kan tenkes å ville ta tre kyllinger.

Politiet har ikke besvart Dagbladets henvendelse fredag morgen, men operasjonsleder John Kåre Flo avkreftet noen form for tilståelse i går kveld da han av lokalavisa Sunnmørsposten ble konfrontert med Veiseths opplysninger.

- Jeg vil ikke si noe om hva som har kommet fram i avhør, men det er ingen som har erkjent noe skyld. Opplysningene du sitter med er helt ukjent for meg.

Kun ett egg igjen Det var tidlig på fredag at en av medarbeiderne ved Atlanterhavsparken tok seg inn i området til pingvinene. Han oppdaget at kasselokkene på noen av kassene ikke var helt på. Da skjønte han at noen hadde vært der.

- Han ringte og sa at han mistenkte at noen var borte. De kan være litt vanskelig å se under mora, men senere fikk vi bekreftet at tre kyllinger, som i dag er tre uker gamle var borte. Det samme var et egg. Nå har vi kun ett egg igjen. Egget som er stjålet ble tatt fra ruging og har nok gått tapt.  

- Siden viste det seg på våre overvåkningsbilder at det var sju russ som var inne. Noen bar tydeligvis på noe, og det ble lyst på med lykt, forteller han.

- Vi så også at de voksne fuglene var nervøse. Når de føler seg utrygge går de i vannet og holder seg der.

- Vil dere lete mer ut over natta?

- Nei, jeg ser ikke noen grunn til at vi skal holde på i dette mørket. I alle fall ikke organisert, men mange russ er ute enda. Og vi setter stor pris på at de har valgt å være med å lete sammen med medlemmer i dyresøksgruppa Kelly`s Håp. Nå håper vi at de som har gjort dette kan være så voksne at de forteller hvor kyllingene befinner seg, sier han.  

BORTFØRT: Dette er en av de 4-5 uker gamle pingvinkyllingene som er stjålet fra akvariet i Atlanterhavsparken. Foto: Atlanterhavsparken
BORTFØRT: Dette er en av de 4-5 uker gamle pingvinkyllingene som er stjålet fra akvariet i Atlanterhavsparken. Foto: Atlanterhavsparken Vis mer