- Ufattelig at vi skal ha en hel uke til med tilsvarende gjennomganger

Presentasjonen av de første ni obduksjonsrapportene rørte mange til tårer.

BLIR TØFT: Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren (til venstre) sier til Dagbladet at hun regner med at det vil komme flere reaksjoner i retten i de neste ukene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BLIR TØFT: Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren (til venstre) sier til Dagbladet at hun regner med at det vil komme flere reaksjoner i retten i de neste ukene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i alt presentert ni obduksjonsrapporter i rettssaken mot Anders Behring Breivik i dag. Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum viste skadene på dødsofrene på ei dokke. I tillegg ble det vist et bilde av hver og en av de avdøde på en storskjerm i salen, mens bistandsadvokatene leste opp en tekst om dem.

Flere av de berørte som befant seg i rettssalen tok til tårene da dette foregikk. Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren forteller at det er tungt for mange å overvære prosessen. 

- Det er nødvendig å gå igjennom hver og en av ofrene på denne måten, men samtidig er det ufattelig at vi skal ha en hel uke til med tilsvarende gjennomganger, sier Hallgren til Dagbladet.

- Vi ønsket å vise bilde av de drepte og lese opp en tekst for hver og en av dem. Det er tøft for mange, legger hun til.

Stemmen brast Og det er ikke bare for de som er direkte berørt, at dette er vanskelig.

Bistandsadvokat Thomas Benestad ble svært rørt da han leste opp de pårørendes tekst om fredrikstadjenta Lejla Selaci (17). Stemmen hans brast og det var tydelig at advokaten kjempet mot gråten.

- Hun var ei flott jente og elsket av alle. Hun spredte latter og glede hver eneste dag. Hun var kjent for å stå for rettferdighet, solidaritet og demokrati. Hennes favorittsitat var: «Du skal være mot andre som du vil at andre skal være mot deg. Og jeg vil være med på å få andre til å føle seg bedre». Det siste Lejla skal ha sagt var «stopp ikke skyt», sa Benestad i retten.

Han ønsker i ettermiddag ikke å kommentere det som skjedde.

- Jeg vil helst ikke uttale meg om dette. Det er tøft for alle nå, sier Benestad til Dagbladet.

Bistandsadvokat Siv Hallgren tror det vil komme flere slike reaksjoner i retten i ukene framover.

- Jeg tror ikke man kan unngå det. Det er dyptfølte ord fra familiene. Det blir veldig ektefølt, sier Hallgren.

- Noen er redd for at det blir for mye føleri i denne rettssaken. Det er ikke jeg. Dette handler om følelser vi ikke kan ta bort, legger hun til.

- Kjempetøft Også obduksjonsrapporten for 15 år gamle Birgitte Smetbak ble lagt fram for retten i dag.

Faren hennes, Jarl Robert Christensen, sier til Dagbladet at også han opplevde dette som vanskelig.

- Jeg har ikke noe annet å si enn at det var kjempetøft, sier Christensen.

15 år gamle Smetbak var på Utøya for andre gang. Hun beskrives av familien som veldig omsorgsfull og glad i musikk. Hun sang i kor og spilte gitar. Smetbak hadde lagt flere planer for framtiden og blir beskrevet som moden for alderen, opplyste bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

ILLUSTRERTE DRAPENE: Rettsmedisiner Torleiv Rognum brukte denne dokka da han illustrerte hvordan ofrene ble drept. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ILLUSTRERTE DRAPENE: Rettsmedisiner Torleiv Rognum brukte denne dokka da han illustrerte hvordan ofrene ble drept. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer