Coronaviruset

- Ufattelig. Smitten sluppet løs igjen

Professor er sterkt kritisk til at norske myndigheter ikke hindret smitte inn i landet i høst.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ufattelig. Jeg kan ikke forstå hvorfor vi har valgt å slippe smitten løs igjen, sier professor i sikkerhetsfag Torgrim Log ved Høgskolen på Vestlandet.

Log uttalte seg svært kritisk i Dagbladet om myndighetenes håndtering og mangelen på «føre-var» da coronasmitten i mars kom helt ut av kontroll.

Professoren ble imidlertid beroliget da regjeringen var «etter-snar» med inngripende tiltak som effektivt slo den løpske smitten tilbake.

Log trodde at myndighetene hadde tatt lærdom. At de ikke ville gå på samme smellen som i februar da helsemyndighetene mente at det ikke var hensiktsmessig å sette reisende fra Kina og Italia i karantene ved ankomst til Norge.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

- Ikke lært

- Så skjedde det altså igjen, som om vi ikke lærte noen verdens ting. Da det ble åpnet opp fra siste halvdel av juli, mente myndighetene nok en gang at det ikke var hensiktsmessig å sette innreisende i karantene. De åpnet opp for importsmitte, de gjorde det med åpne øyne, og nå er vi igjen i alvorlig trøbbel, sier Log og fortsetter:

- Hva med den andre siden av dette regnestykket? Var det mer hensiktsmessig å slippe smitten løs?

Sikkerhetseksperten mener svaret på dette er et rungende nei, og viser til utredningen fra Holden-utvalget som konkluderte med at et lavt smittenivå også er best for landets økonomi.

- Vi kom godt under 10 smittede per dag i Norge første halvdel av juli. Så åpnet vi opp for «grønne» land med opp mot 10 ganger norsk smittenivå, nok en gang uten karantene. Å balansere på grensa skulle gi mer normalitet. Men reisende til Norge plantet på ny smitte utover landet, påpeker Log.

I september sendte han flere brev til norske helsemyndigheter hvor han gjorde rede for sine bekymringer om den pågående utviklingen.

BLE ENIGE: Sylvi Listhaug var fornøyd med den nye krispakken som partiet hennes hadde blitt enige om sammen med regjeringen. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

«Klister-føre-var»

- Det må bli slutt på at myndighetene jobber etter et «kladde-» eller «klister-føre-var», sier professoren.

Han har tatt til orde for at myndighetene med fordel kunne knytte til seg ekspertise på risikostyring under stor usikkerhet.

- De bør hente inn eksperter på «silkeføre-var-prinsippet» og følge rådene de får. Standarden å strekke seg etter må være de landene som er best i klassen og som virkelig har fått det til, som Taiwan og New Zealand. I disse landene er det henholdsvis bare sju og 25 covid-19-dødsfall så langt, og stor grad av normalitet, påpeker Log.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet viser til at da den første smittebølgen var på retur både i Norge og andre europeiske land, besluttet regjeringen at det fram mot og gjennom sommeren skulle gjennomføres en gradvis og kontrollert nedtrapping av de mest inngripende tiltakene.

NYE TILTAK: Smitten øker blant unge i Oslo, derfor innfører kommunen nye strenge tiltak. Video: NTB Vis mer

- Strenge hele tida

- Innreiseforbudet ble erstattet med en ordning der det ble stilt krav om karantene dersom den reisende kom fra et land med en smittesituasjon som var over bestemte kriterier. Dette ble innført for de nordiske land fra 15. juni og utvidet til å gjelde hele EØS/Schengen-området fra 15. juli. Terskelverdiene for å unngå kravet om karantene har vært strenge hele tida, påpeker Jahrmann Bjerke.

Statssekretæren understreker at målsettingen hele veien har vært å holde smittespredningen lav, i samsvar med Holden-utvalgets vurdering.

Hun sier det er viktig for næringslivet, men påpeker samtidig at norsk næringsliv også har behov for å hente inn arbeidskraft fra utlandet for å holde hjulene i gang.

Derfor har det vært nødvendig å ha noen spesialbestemmelser om arbeidsreiser. Målsetningen har vært den samme, lavest mulig smittespredning.

- Så lenge smittespredningen i Europa var lav, var det få rapporterte importtilfeller. Med den forverrede smittesituasjonen i Europa utover høsten, har dette endret seg og regjeringen fant det derfor nødvendig å skjerpe inn kravene til arbeidsreiser, stille krav om negativ test før innreise i tillegg til kravet om karantene for reisende fra «røde» land og opprette en ordning med karantenehotell, sier Jahrmann Bjerke.

HOLDER STENGT: Raymond Johansen tror tiltakene vil fortsette over jul i år. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Nødvendig

Hun understreker at Norge gjennom hele perioden har vært blant landene med lavest smitteutbredelse og de strengeste ordningene for innreise.

- Regjeringen følger situasjonen nøye og gjør endringer i kravene når det er nødvendig ut fra de vurderingene Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gjør, sier statssekretæren.

Helsedirektør Bjørn Guldvog utelukker ikke at myndighetene kanskje burde ha vært raskere med å innføre krav om negativt coronaprøvesvar for personer som kommer til Norge for å jobbe.

- Det er mulig at det kunne ha vært gjort enda tidligere, men det er vanskelig å se nøyaktig hva slags tiltak som må innføres på de ulike områdene. Bare ettertida vil vise om vi gjorde dette raskt nok eller ikke. Det var i hvert fall et helt nødvendig tiltak å iverksette, sier Guldvog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer