- Ufattelig

Mens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier regjeringen vurderer «alt av løsninger» for å få ned strømprisene, får regjeringen kraftig kritikk av opposisjonen for handlingslammelse.

UTREDER: Statsminister Jonas Gahr Støre lovte Arbeiderpartiets å vurdere «alt av løsninger», men regjeringen har brukt godt over et år på å starte utredningen av hvordan de skal få kontroll på strømprisene. Foto: Javad Parsa / NTB
UTREDER: Statsminister Jonas Gahr Støre lovte Arbeiderpartiets å vurdere «alt av løsninger», men regjeringen har brukt godt over et år på å starte utredningen av hvordan de skal få kontroll på strømprisene. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- At regjeringen først nå forstår at de må utrede prisdannelsen og strømmarkedet etter 15 måneder med strømkrise, er helt ufattelig. Regjeringen har brukt kommisjoner og utvalg som unnskyldning for ikke å gjøre noe helt siden krisen startet. Nå frykter jeg at det nye utvalget blir enda et år med utredninger uten at noe skjer, sier Marius Arion Nilsen, som sitter i energikomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet.

Marius Arion Nilsen reagerer med vantro på Dagbladets nyhet i forrige uke om at regjeringen har utsatt utredningen av strømprisen til energikommisjonens rapport har kommet 1. februar.

Utredningen skjer etter en avtale mellom regjeringspartiene, Ap og Sp, og SV fra i fjor høst. SV mener utredningen allerede burde vært i gang.

Nilsen får støtte av Sofie Marhaug som sitter i samme komité for Rødt.

- Jeg blir veldig bekymret da jeg i helga så Aasland si at man ikke skal se på prismekanismer på kort sikt. Da setter man i realiteten ned en ny energikommisjon, uten at man er villig til å se på prisdannelsen. Det eneste som kan hjelpe bedriftene og husholdningene som står midt oppi en krise er at man får ned prisen mot det som faktisk er kostnaden for å produsere kraft i Norge. Nå betaler vi som om det er strøm produsert av europeisk gass vi kjøper, sier Marhaug, og fortsetter:

- Regjeringen har selv valgt å trenere arbeidet med å se på prissettingen, de kunne startet dette arbeidet for lenge siden. Hvis de nå ikke engang får med i mandatet at man skal regulere prisen på kort sikt i Norge, er hele utredningen verdiløs, sier Rødt-politikeren.

SKJØNNER LITE: Marius Arion Nilsen (Frp) i energikomiteen forstår ikke hva regjeringen har ventet på når utredningen av strømprisen ikke starter før i februar. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
SKJØNNER LITE: Marius Arion Nilsen (Frp) i energikomiteen forstår ikke hva regjeringen har ventet på når utredningen av strømprisen ikke starter før i februar. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Vedum-løfte fra i fjor

Da finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum annonserte at energikommisjonen skulle komme i januar i fjor, trakk han nettopp fram at kommisjonen skulle se på pris og sikre at Norge får tilbake Europas laveste energipriser.

- De skal se på langsiktigheten ved strømsituasjonen, se hva slags handlingsrom vi har etter at regjeringen med Høyre og Frp låste Norge til avtaler og utenlandskabler vi ikke ønsker. Strømutvalget skal bidra til at vi har stabilt lave strømpriser i Norge over flere år, sa Vedum til Dagbladet for et år siden.

Men nå er det altså klart at prisen først utredes et år etter Vedums løfte - og av en helt ny kommisjon.

Støre: - Vurderer alt

Statsminister Jonas Gahr Støre talte tidligere mandag til Arbeiderpartiets sentralstyre. Der sa han at regjeringen gjør alt de kan for å løse priskrisen. Samtidig kom han med en advarsel.

- Vi er åpne for å vurdere alt av løsninger som kan stabilisere og få prisene ned. Men vi kommer aldri til å gå inn for kortsiktige løsninger, som kan sette oss i trøbbel i framtida eller som kan true forsyningssikkerheten. Vi må finne løsningene i samarbeid med våre nordiske og europeiske naboer, sa Støre i sin tale.

Olje- og energiminister Terje Aasland sa til Dagbladet før jul at regjeringen er klar for å innføre raske tiltak for å få kontroll på prisen, hvis de finner dem.

Så langt har altså ikke regjeringen funnet noen løsning.

Ber Norge utfordre EU

Både Fremskrittspartiet og Rødt mener regjeringen må manne seg opp og utfordre EU på Norges selvråderett. Marius Arion Nilsen viser til tiltakene som er gjort i EU-land for å bøte på priskrisen på energi.

- Arbeiderpartiet virker å være fullstendig EU-tro og tør verken å utfordre eller utforske handlingsrommet Norge har. Når vi ser hva europeiske land og EU har innført av tiltak, så er mange tiltak i snilleste fall en tøying av reglene der. Alternativt er tiltakene Tyskland og Frankrike har innført et uttrykk for en strategi der de gir f. i reglene og at de heller får på pukkelen i etterkant og må justere tiltakene. Men da har tiltakene i hvert fall fått virke i et år eller to. Det må også Norges regjering tørre å gjøre, sier Nilsen, og får støtte av Marhaug:

- BAKPÅ: Rødts Sofie Marhaug mener regjeringens manglende handlingskraft fører til at Norge er helt bakpå i Europa når det gjelder å styre strømmarkedet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
- BAKPÅ: Rødts Sofie Marhaug mener regjeringens manglende handlingskraft fører til at Norge er helt bakpå i Europa når det gjelder å styre strømmarkedet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- Norge er nå helt bakpå andre europeiske land som i lang tid har regulert markedet. Frankrike har i realiteten en makspris på strøm, som de har gjennomført fordi de har stort statlig eierskap. Det har Norge også. At vi ikke kan regulere prisen er helt sprøtt og en total fallitt. Norge er nå mer kraftliberale enn EU selv, sier Rødt-Marhaug, som mener Norge nå må utforske handlingsrommet.

- Vi vet ikke hva handlingsrommet er før vi prøver. Situasjonen er ekstraordinær og Norge blir overkjørt. Hvis det viser seg at EU motsetter seg prisregulering i Norge, er det et godt argument for å ta energipolitikken ut av EØS-avtalen. Men dette kan vi ikke vite før vi har prøvd, det kreves politisk vilje og handlekraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer