- Ufattelige grusomheter

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright fortalte om ufattelige grusomheter under krigen i Bosnia i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere amerikanske utenriksministeren fortalte om bevisste forsøk på etnisk rensing under krigen i Bosnia da hun tirsdag vitnet i rettssaken mot den «serbiske jernkvinnen» Biljana Plavsic.

Albright sa at muslimer og kroater ble utsatt for drap, voldtekt, tortur og internering i konsentrasjonsleirer under Bosnia-krigen fra 1992 til 1995.

- Det så ut til å bli gjort med overlegg, som del av en plan om å utslette forskjellige grupper av mennesker. Disse ufattelige grusomhetene minnet om scenene fra andre verdenskrig, sa den tidligere utenriksministeren under vitneavhøret i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag.

Under krigen i Bosnia var Plavsic medlem av presidentskapet og det nasjonale sikkerhetsrådet i den selverklærte bosnisk-serbiske republikken. Hun var dermed en av de nærmeste støttespillerne til den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic, som er mistenkt fo r omfattende brudd på menneskerettighetene og en av de mest ettersøkte lederne fra det tidligere Jugoslavia.

72 år gamle Plavsic er den første kvinnen som er tiltalt i krigsforbryterdomstolen, og den viktigste lederen fra det tidligere Jugoslavia som innrømmer ansvar for grusomhetene under borgerkrigen.

I oktober erklærte hun seg skyldig i anklager om forfølgelse, en innrømmelse som hennes advokater hevder kom som et utslag av dyp anger. Påtalemakten droppet deretter tiltalepunktene om folkemord.

Den tidligere svenske statsministeren Carl Bild skal også vitne i saken mot Plavsic.

(NTB-Reuters)

<B>VITNET: </B>Madeleine Albright sa at muslimer og kroater ble utsatt for drap, voldtekt, tortur og internering i konsentrasjonsleirer under Bosnia-krigen.<BR>Foto: SCANPIX