Ufattelige lidelser og ødeleggelser

ANTIGUA (Dagbladet): Orkanen «Mitch» er i ferd med å forårsake den verste katastrofen i dette århundret i Mellom-Amerika. Myndighetene anslår at mer enn 7000 mennesker er omkommet til nå, og man frykter at dødstallene vil stige ytterligere. Samtlige nordmenn som befinner seg i området, skal være utenfor fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OVERLEVDE: Disse barna overlevde gjørmeraset fra Casita, og venter på å bli tatt til et lokalt sykehus.


DAGBLADET PÅ STEDET: Dagbladets Tommy Fossum (til venstre) og Frode Hansen befinner seg nå i katastrofeområdet.

I går kveld kom nye sjokkmeldinger om orkanens herjinger: Sjefen for den nasjonale redningsaksjonen i Honduras, Dimas Alonzo, anslår at minst 5000 mennesker har mistet livet bare i Honduras.
- Vi vil sannsynligvis aldri få vite hvor mange som er omkommet, sier han til Honduras' nasjonale radiostasjon.


DAGBLADET PÅ STEDET: Dagbladets Tommy Fossum (til venstre) og Frode Hansen befinner seg nå i katastrofeområdet.

Unntaks-
tilstand


Til nå er det funnet 1200 omkomne etter gjørmeraset ved Casita-vulkanen i Nicaragua.
Mellom-Amerika står bokstavelig talt i vann til knærne, og hele regionen er i unntakstilstand. Det strømmer stadig inn meldinger om flere omkomne og enorme ødeleggelser. Infrastruktur bygd opp gjennom de siste 20 åra - veier, bruer, hus, institusjoner og hele samfunn - er i løpet av noen dager knust. Redningsmannskapene frykter at minst 7000 mennesker er omkommet i Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica, Jamaica, Belize, Mexico og Panama. Minst tre millioner er husløse.

Nødhjelp


- Vi har ikke fått noen meldinger om at nordmenn skal være i fare, men det er vanskelig å få oversikt over omfanget av katastrofen. I noen områder er situasjonen veldig alvorlig, sier Hege Fisknes ved den norske ambassaden i Guatemala til Dagbladet.
Et titalls medlemmer av Latin-Amerika Gruppene i Norge er i kriserammede Nicaragua, men de var i går i kontakt med ambassaden i Managua, og fortalte at alt var i orden.
- Det befinner seg rundt 60 nordmenn i Nicaragua. Alle har det bra, opplyser ambassadør Ingunn Klepsvik ved den norske ambassaden i Nicaragua.
- I flere områder er det slått nasjonal katastrofealarm. Norge har foreløpig gått inn med 200000 kroner i øyeblikkelig nødhjelp til Nicaragua, sier Klepsvik.

Jevnet med jorda


Det bor rundt 30 millioner mennesker i Mellom-Amerika. De store medieselskapene sender direkte hele dagen, og folk sitter klistret til radio- og TV-apparatene i skjul for stormen. Alle vil vite når «Mitch» har tenkt å gi dem fred.
I går kveld (norsk tid) raste stormen oppover Stillehavskysten mot Mexico. Det ventes at den vil krysse Mexico og gå ut i Golfen om kort tid.
«Mitch» er nå nedgradert fra orkan til tropisk storm. Plantasjer er smadret. Småbøndenes avlinger er jevnet med jorda. Hele landsbyer er utslettet. I Honduras, som er hardest rammet, har redningsmannskapene nærmest resignert.
- Hele landet har kollapset. Dette er en tragedie som vi ikke skjønner dimensjonene av, sier slitne redningsarbeidere.

Trenger hjelp


Statslederne i Guatemala, Honduras og Nicaragua går nå ut og ber det internasjonale samfunnet om hjelp.
- Vi trenger medisiner og all hjelp vi kan få, sier den guatemalanske presidenten Alvaro Arzu.
Myndighetene i de kriserammede landene regner med at dødstallene vil stige. Flere tusen er savnet. Mange områder er det helt umulig å komme i kontakt med. Flyplasser er stengt, og fortvilte turister kan ikke gjøre annet enn å søke ly.

Fattige lider


Det er de fattige som lider mest. Mange fattige indianere fra fjellene rundt Antigua i Guatemala har flyktet fra sine hjem - og søker husly under blikkskur i byen.
Det er kaldt og vått, men det er ikke lungebetennelse de frykter mest. Etter at flomvannet har gitt seg, fryktes en kraftig oppblomstring av kolera, gul feber og malaria.
- Hjelp oss, ber guatemalanerne.