- Ufattelige ødeleggelser i Jenin

Ødeleggelsene i flyktningleiren Jenin er helt ufattelige, sier FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Torsdag besøkte han den raserte leiren sammen sammen med Røde Kors og FN-medarbeidere.

- Den er fullstendig ødelagt. Det ser ut som det har vært jordskjelv her, sier Rød-Larsen. - Det er totalt uakseptabelt og ufattelig grusomt, sier han til AFP.

Utenlandssjefen i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzen, sier til NTB at dødstallet kan være høyt, og Storbritannias utenriksminister Jack Straw mener Israel må akseptere en gransking av det som er skjedd i Jenin. Straw foreslo torsdag at denne granskingen kan gjøres av det internasjonale Røde Kors.

Britiske diplomater på stedet, mener alle tilgjengelige beviser indikerer at den israelske hæren har brukt «uforholdsmessig mye og overdreven makt».

- Det er bevisene fra våre egen folk der. Størrelsen på dette er slik at det er god grunn til at Israel bør svare for dette. Jeg tror dette best kan gjøres gjennom en internasjonal organisasjon som Den internasjonale Røde Kors-komiteen, sa Straw.

Refser

Rød-Larsen refser Israel for ikke å slippe hjelpemannskaper inn under kampene.

- Det er helt uakseptabelt at israelske myndigheter i 11 dager ikke lot lete- og redningsmannskaper slippe inn. Det er moralsk forkastelig, sier Rød-Larsen.

Israel erklærte leiren for lukket militær sone, da den invaderte Jenin 3. april. Den israelske hæren sa at ueksploderte bomber og dødsfeller gjorde det for farlig å slippe noen inn.

Rød-Larsen avviser dette argumentet, og sier Israel kunne latt internasjonale eksperter slippe inn for å rydde opp og lete etter mulige overlevende i ruinene.

- Det er ingen unnskyldning, slår han fast.

Døde

- Jeg ser to brødre som forsøker å trekke faren sin ut av ruinene, stanken av død er forferdelig. Vi ser en 12 år gammel gutt som blir gravd ut, og han er totalt forbrent, sier Rød-Larsen i leiren. Han sier de har eksperter med i følget som har vært i krigssoner og jordskjelv tidligere.

- De sier de aldri har sett noe lignende, sier han.

Rød-Larsen sier at FN vil forsøke å finne ut akkurat hva som skjedde i leiren da Israel gikk inn for å lete etter palestinske militante.

Israel opplyste torsdag at hæren trekker seg delvis ut av Jenin, men sa ikke konkret om dette gjelder flyktningleiren som ligger inne i byen.

Jordskjelvområde

- Flyktningleiren ser ut som et jordskjelvområde, sier utenlandssjefen i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzen til NTB. Torsdag sender Norge hjelpepersonell til leiren.

Rapportene fra de internasjonale hjelpearbeidere som slapp inn i leiren tirsdag, vitner om at dødstallet i Jenin kan bli svært høyt. Palestinerne har anklaget Israel for å ha stått bak en massakre i byen.

Fossum Lauritzen, beskriver overfor NTB forholdene i Jenin som svært lik dem han har møtt i utallige jordskjelvområder. På vegne av Norges Røde Kors tok han derfor onsdag initiativ til en internasjonal redningsoperasjon. Hensikten er å redde eventuelle overlevende, samt hente ut de døde som ligger i ruinene.

Sammenraste hus

Operasjonen drives av hjelpemannskap fra Norge, Sveits og Tyskland. Torsdag ble det sendt et redningsteam på fem, bestående av to mineryddere fra Norsk Folkehjelp og to bygningsingeniører og en lege fra Norges Røde Kors til leiren.

- Inne i flyktningleiren er et ukjent antall døde. Så å si samtlige hus har rast sammen, bare noen få bygninger er intakte, sier Lauritzen. -Vi sender i dag inn store forsyninger med mat og vann til de overlevende, sier Lauritzen. Journalister som har vært inne i leiren, blant annet for nyhetsbyrået AFP, beskriver også et voldsomt sinne mot Israel blant de overlevende palestinerne.

- Se! Dette er hva Israel gjør, sier en palestinsk redningsarbeider og holder opp en avrevet barnefot foran AFPs utsendte.

  • På nettestedet til Middle East Online finnes det mange bilder som angivelig skal stamme fra Jenin. Vi gjør oppmerksom på at enkelte av disse fotografiene er særdeles sterke.

    (NTB)

SJOKKERTE: Terje Rød-Larsen og flere utsendinger fra FN og hjelpeorganisasjonene var inne i Jenin i dag. De ble sjokkert over synet som møtte dem.
MANGE DØDE: Oppryddingen er så smått i gang i Jenin. Her bæres et dødt menneske bort.
DETTE VAR EN BY:Ødeleggelsene er enorme i Jenin. De fleste bygningene er totalt ødelagt, hjelpemannskap beskriver leiren som et jordskjelvområde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer