TIL SINE EGNE: Knut Arild Hareide er i dag i Hordaland KrF for å overbevise sine egne om at KrF bør søke regjeringssamareid med Sp og Ap. Møtet går av stabelen i Indremisjonens møtelokale "Betlehem". Foto: Nina Hansen
TIL SINE EGNE: Knut Arild Hareide er i dag i Hordaland KrF for å overbevise sine egne om at KrF bør søke regjeringssamareid med Sp og Ap. Møtet går av stabelen i Indremisjonens møtelokale "Betlehem". Foto: Nina HansenVis mer

Hareide ut mot høyrepopulister

- Ufin kampanje mot KrFs demokratiske prosess

- Det er trofaste, lojale KrF-ere, ikke høyrepopulister, som vil avgjøre vårt veivalg, sier Knut Arild Hareide.

BERGEN (Dagbladet): Medlemmene strømmer til KrF, men med ulike motiver.

I går ble det kjent at høyrepopulisten Hans Jørgen Lysglimt har meldt seg inn i Oslo KrF.

Til Nettavisen sier Lysglimt at «Alliansen» han representerer, er en folkebevegelse, og at han oppfordrer alle som ikke støtter en venstredreining i norsk politikk, om å gjøre det samme. Redaktør for nettstedet Resett, Helge Lurås, oppfordrer til innmelding i KrF med samme begrunnelse.

UFINT: KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er ufint av høyrepopulister å prøve å påvirke KrFs prosess og veivalg, men tror ikke forsøket vil ha stor vikring. Foto: Nina Hansen
UFINT: KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er ufint av høyrepopulister å prøve å påvirke KrFs prosess og veivalg, men tror ikke forsøket vil ha stor vikring. Foto: Nina Hansen Vis mer

KrF-leder Knut Arild Hareide som mandag kveld møter sine egne i Hordaland KrF i «Betlehem» i Bergen, sammen med nestleder Kjell Ingolf Ropstad, liker kampanjen dårlig.

- At enkelt på ytre høyre vil prøve å påvirke vår demokratiske prosess, synes jeg er ufint. Men vi har fått over 2000 medlemmer og de medlemmene har kommet før Resett satte i gang sin kampanje. Så den har hatt liten virkning.

- De fleste som melder seg inn, er folk som har stemt på KrF en gang i livet eller har vært med tidligere, og som har sagt at nå kan vi melde oss inn. Det er ikke en kampanje utenfra som har fått dem til å melde seg inn, sier Hareide til Dagbladet.

AVVISTE SJEFENS RÅD: KrF-leder Knut Arild Hareide fikk ikke gehør for sitt råd om å søke mot venstre da han møtte lokale partifeller i Agder torsdag. I stedet lyttet grasrota til nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Reporter: Mats Rønning. Video: John Terje Pedersen Vis mer

- Godt rustet

Han tror kampanjen fra ytre høyre for å påvirke KrFs veivalg, vil ha liten betydning.

- VI har over 25 000 medlemmer, så vi er ikke så utsatt for den type aksjoner, sier Hareide, og legger til:

- Hadde vi styrt etter hvor mange medlemmer vi har, hadde vi gjort det langt bedre. Vi har over 25 000 medlemmer og 125 000 velgere.

- Kan kampanjen påvirke prosessen i partiet?

- Det er ingen grunn til å tro at det er mange som har meldt seg inn for å påvirke vår prosess, men vi har lagt merke til at enkelte grupperinger har gjort det. Det synes jeg er svært uheldig for en demokratisk prosess. De som setter i gang en slik kampanje, opptrer ufint og med liten respekt for vår demokratiske beslutningsprosess.

SPLITTET: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Det har fått delte reaksjoner. Reporter: Mats Rønning. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- De vil ikke lykkes

- Men det er ingen grunn til å tro at de vil lykkes. Prosessen går godt i vårt parti. Det er lojale, trofaste medlemmer i KrF som kommer til å beslutte dette, ikke populister fra ytre høyre, sier Hareide.

Han sier han ikke er kjent med at folk fra ytre venstre har meldt seg inn i forsøk på å påvirke KrFs veivalg.

- VI er kjent med at ytrehøyrepopulister har oppfordret til det, men det er ytterst få som har fulgt den oppfordringen. De fleste som har meldt seg inn, har gjort det fordi KrF er et verdiparti, sier Hareide.

I ettermiddag kom han til Bergen, først for å møte arbeidsutvalget i fylkespartiet. Seinere i kveld skal han innlede til debatt sammen med nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

- Det kommer nok til å være delte meninger her i kveld. Jeg forventer en engasjert debatt. Men for KrF står en sentrumsbasert løsning sterkt, sier Hareide.

- Høyre bør ligge unna

- Flere Høyre-profiler er ute og advarer KrF mot å gå til venstre. Hva synes du om det?

- Dette er en beslutning som KrF skal landet. Jeg har gjentatt flere ganger, at andre partier bør holde seg unna. Det partiet som har gått mest inn i prosessen, er Høyre. Jeg tror det vil slå tilbake, så det bør de være forsiktige med. Det er KrF som skal ta dette valget.

- Hvordan er det å komme til Bergen og råde partiet ditt til å felle Erna?

- Det handler ikke om Erna, men om vi vil i regjering med ytre høyre. Vi hadde vært lykkelige hvis Erna hadde valgt oss og sentrum. Mange i KrF er glade i Erna, sier Hareide.

TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer