Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ufo i Hessdalen?

Få dager etter at verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener ble satt opp i UFO-bygda Hessdalen i Sør-Trøndelag, er de første uforklarlige observasjonene festet til film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi konstaterer at det ikke er snakk om fly. Det er sjekket ut. Stjerner eller andre himmellegemer er det heller ikke. Slikt filtreres vekk, sier høgskolelektor og sivilingeniør Erling Strand ved Høgskolen i Østfold til NTB.

Et avansert alarmkamera og en videoopptaker starter automatisk når merkelige og ukjente lysfenomener dukker opp på himmelen over Hessdalen i Sør-Trøndelag, 30 kilometer nordvest for Røros Og fem minutter over midnatt, natt til fredag i forrige uke, ble det hittil mest interessante bildet tatt på vesthimmelen.

- Fenomenet varte bare noen korte sekunder. Det var over før videospilleren rakk å starte, og vi har derfor ikke klart å analysere fenomenet denne gangen, sier Strand.

Verdenskjent

Det var i desember 1981 at de første rapportene om ukjente lysfenomener kom fra Hessdalen. Etter hvert som observasjonene er blitt mange, er også den lille fjellbygda i Holtålen kommune blitt verdenskjent. I 1994 var framtredende vitenskapsmenn fra ni land på UFO-seminar i Hessdalen.

Verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener følges nå med interesse blant forskere og andre interesserte over hele verden. Bildene fra Hessdalen legges fortløpende og automatisk ut på internett.

Lysende kuler

Hessdalsfenomenet ses oftest som store, lysende kuler. Lyset kan være synlig i noen korte sekunder, men kan også oppleves i timevis.

- Lysstrålingen er intens, kan pulsere og skifte farge. Bevegelsene er uregelmessige. Fenomenet kan også stå stille eller bevege seg med en hastighet på inntil 30.000 kilometer i timen, sier høgskolelektor Erling Strand.

Teoriene om lysfenomenene i Hessdalen er mange. En av dem går ut på at det har med elektromagnetisme å gjøre.

<B>UFO?</B> Slik ser Hessdalen ut gjennom kameralinsen ved verdens første automatiske målestasjon for uforklarlige lysfenomener. I dette tilfellet er «alarmkameraet» utløst av reflekser fra sollyset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!